fbpx

Filipu Davidu nagrada »Meša Selimović«

TUZLA - Roman „Kuća sećanja i zaborava“ autora Filipa Davida dobitnik je nagrade „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen 2014. godine na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

20150905233918 324169

Autoru najboljeg romana Filipu Davidu uručena je skulptura "Pero i mastionica", te novčana nagrada od 7.000 KM. Ovaj roman dobitnik je i NIN-ove nagrade za 2014. godinu.

Žiri kojim je predsjedavao akademik Enes Karić sa 3:2 u glasovima odlučio je da laureat jubilarnih petnaesti susreta bude književnik Filip David. Najprije je u konkurenciji bilo 15 romana, potom je krug sužen na pet, a u finale, pored nagrađenog romana, ušao je i roman Andreja Nikolaidisa „Devet“.

Miljenko Jergović je izjavio kako su ovo najknjiževniji susreti u regionu i ja se u potpunosti slažem sa njim. Konkurencija je bila jaka i da je bilo koji drugi roman nagrađen, ne bi bilo nezasluženo “,rekao je književnik Filip David.

Pored pomenuta dva romana u užoj konkurenciji su bili još i: "Utjeha noćnog neba" Dževada Karahasana, "Blue moon" Damira Karakaša i "Brdo" Ivice Prtenjače, prenijeli su federalni mediji.

N.N.