fbpx

Uspješna godina iza Muzeja optičkih iluzija, 12. februara proslavlja četvrti rođendan

 Uspješna godina iza Muzeja optičkih iluzija, 12. februara proslavlja četvrti rođendan

Foto: Fena

Muzej optičkih iluzija u Sarajevu proteklu godinu ocjenjuje istinski uspješnom po broju posjetilaca i sadržajima koje su ponudili, a cijelom muzejskom timu posebno je drago vidjeti da im svake godine dolaze novi posjetioci, samostalno ili u grupama - kazala je muzejska službenica Alma Lizde.

Taj se muzej trenutno priprema za proslavu 4. rođendana koji će obilježiti 12. februara.

Lizde navodi da posjetioci ovog muzeja dolaze iz svih dijelova svijeta. Najveći broj njih dolazi iz regionalnih zemalja, a tu su i posjetioci iz drugih evropskih država poput Italije, Francuske, Njemačke, Mađarske i drugih. Učestali su i posjetioci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Posebno nam je drago kada primijetimo da nas ponovo posjećuju gosti koji su bili u našem Muzeju više puta i zahvaljujući njihovoj preporuci dolaze nam nova lica. To nam je dokaz da je ono što radimo u MOI-u interesantno, kvalitetno i motivaciono za nas da budemo još bolji - ocijenila je ona.

Kada je riječ o muzejskim postavkama, Lizde podvlači da je tu od dana otvaranja stalna postavka koju su u protekle četiri godine dorađivali, mijenjali određene detalje na pojedinim eksponatima/instalacijama ili izgled pojedinih soba.

Također su u ponudi imali razne vrste dešavanja, poput mađioničarskih predstava, face paintinga, maskota i ostalo. Te manifestacije u Muzeju organizuju tokom praznika.

- Naš najbolji pokazatelj kvalitete i uspješnosti su naši posjetioci koji su nam u par prilika rekli da im se naš Muzej dopada više nego neki muzeji sličnog karaktera koje su imali priliku da posjete u brojnim gradovima Evrope - smatra Lizde.

Ono što Muzej optičkih iluzija Sarajevo izdvaja od drugih muzeja, mišljenja je Lizde, jesu pojedine simbolične slike i predmeti koji asociraju na Sarajevo i na Bosnu i Hercegovinu, što posebno privlači pažnju posjetilaca.

- Tako na primjer imamo 3D sliku Vučka koja je za mnoge generacije veoma nostalgična, zatim tu je i replika Tunela spasa, slika Katarine Kosače i Zmaja od Bosne, naopaka soba sa simboličnim predmetima iz nekog prošlog vremena - ustvrdila je.

Alma Lizde najavljuje da će sve buduće novitete i dešavanja Muzej prvenstveno objaviti na društvenim mrežama.

BHRT