fbpx

Sastojci sreće

sastojci srec e 1

Sastojci sreće se ne nalaze u čarobnom receptu, već su rezultat zajedničkog osjećaja. Ono što nazivamo srećom nije stalno stanje euforije, već stav harmonije i ravnoteže u susret stvarnosti koji nam donosi unutrašnji mir i vitalne dobre namjere.

Svi želimo biti srećni, ali nismo uvijek u mogućnosti da definišemo šta je tačno sreća. Ponekad mislimo da to zavisi od dobijanja nečega: veze, materijalne imovine, posla itd. Ali istina je da su sastojci sreće svima dostupni jer rastu u nama.

"Ljudska sreća obično nije rezultat velikih udaraca sreće, koji se rijetko dešava, koliko malih dnevnih zadovoljstava."
~ Benjamin Franklin 

Dakle, sreća se ne dobija niti gubi, jer je to stav koji se gradi. Da bismo to uradili, najvažnije je naučiti da vidimo šta nam nudi. Evo sedam sastojaka sreće nadohvat ruke svima.

Sastojci sreće

1. Oprostite sebi

Često previše krivimo sebe za svoje greške i neuspehe. U stvarnosti, krivica je beskorisna. Njena uloga je samo da nas transformiše u nesrećna i nesigurna bića.

Prvi sastojak sreće je odustajanje od krivice. Moramo biti sebi najbolji prijatelji. To je nemoguće ako ne oprostimo sebi i prihvatimo da su i greške dragocijena imovina.

2. Istražite, iskusite novo

Uobičajeno je da imamo tendenciju ka stvaranju ponavljajućih životnih stilova, koji nas sprečavaju da se uvijek bavimo nečim novim. Ovo nam pomaže da se osjećamo stabilno i štedi nas od ogromnog odliva emocionalne energije.

Problem je u tome što ćemo se, ukoliko eliminišemo novinu iz svog života, uskoro osjećati tupo i nemotivisano. Ovo je nesumnjivo jedan od sastojaka sreće.

3. Fizička i kreativna aktivnost

Fizička aktivnost je mnogo više od alata za održavanje zdravlja. Uticaj vježbanja na um i raspoloženje je dobro poznat. Sreća je takođe neurohemijski fenomen i važno je toga biti svijestan. Redovno vježbanje u velikoj mjeri sprečava negativna raspoloženja.

Nešto slično se dešava sa kreativnim i rekreativnim aktivnostima. Ljudsko biće treba da da prostor za izražavanje, mašti, kreativnosti. Ako se lišimo ovih dimenzija, teško da ćemo se osjećati srećno. 

4. Olakšajte sebi život

Još jedan glavni sastojak sreće je učenje kako sebi olakšati život. To znači razumeti šta je zaista važno, a šta ne. Znati kako potrošiti vrijeme na ono što je važno i izbjeći gubljenje u neurotičnim situacijama.

Olakšavanje života znači i učenje kako pronaći efikasna rešenja. 

5. Kontrolišite impulse

Jedan od sastojaka sreće je spontanost. Međutim, ne treba je mešati sa dopuštanjem da nas ponese bilo kakav impuls koji osjećamo. Samokontrola zahtjeva napor, ali ubrani plodovi će biti vrlo slatki.

Danas svako može pristupiti tehnikama meditacije. Oni su divan alat za učenje upravljanja našim emocijama, kako bismo izbjegli da budu sakatna sila. Bez senke sumnje, srećniji smo kad postanemo sposobni da delujemo polazeći od razuma, a ne od impulsa. 

6. Konstruktivna prijateljstva

Prijateljstvo je jedna od najljepših veza u životu.  Pravo prijateljstvo proizlazi iz afiniteta. Kompromisa nema, a ako potraju vremenom, to je zbog slobodnog i ličnog izbora.

Ko nađe prijatelja, nađe blago, sada je to poznata fraza. I to zato što je istina. Prijatelji doprinose našoj reafirmaciji, da se poznajemo, vrednujemo. Uče nas da slušamo i da budemo solidarni. Bez sumnje, oni čine jedan od sastojaka sreće.

7. Budite zahvalni

Biti dobar prema sebi znači prihvatiti sebe, tolerisati svoje greške, oprostiti sebi, kao što je već rečeno. Takođe uključuje brigu o sebi, zaštitu, ne zaustavljanje u prepoznavanju rezultata koje ste postigli i hrabrost u lošim vremenima. Podsjetimo se neumorno da imamo pravo biti srećni.

Zahvalnost je divna vrlina, jer na kraju donosi velike koristi onima koji je dožive. 

Sastojci sreće ne padaju s neba. Divna je istina koja nam omogućava da mislimo da smo samo mi, i niko drugi, gospodari naše sreće.

Prevo teksta: https://lamenteemeravigliosa.it/ingredienti-della-felicita/

Prevod i obrada Ana Muratović -  bebamur.com