fbpx

Pogledajte dokumentarni film “Brat” - priča o sudbini migranata na balkanskoj ruti

Pogledajte dokumentarni film “Brat” - priča o sudbini migranata na balkanskoj ruti

Foto: eTrafika

Desetine migranata iz Azije i Afrike utope se svake godine u rijekama između Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Samo nekoliko njih bude identifikovano. Još manji broj se vraća svojim porodicama u zemlje porekla. Želeći da učini vidljivim probleme koje porodice imaju prilikom traženja, identifikacije i vraćanja tijela u svoje zemlje, ekipa eTrafike snimila je dokumentarac upravo na ovu temu, pod nazivom “Brat”.

Većina stradalih migranata je sahranjena na lokalnim grobljima, u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, bez uzimanja uzorka za DNK analizu. To zapravo znači da njihove porodice nikada neće saznati šta im se dogodilo niti gdje su im grobovi. Ako se jednog dana pojave na Balkanu tražeći svoje rođake, zbog nedostatka evidencije, institucije neće znati koju grobnicu da ekshumiraju. Riječ je o zapuštenim grobovima, u udaljenim dijelovima lokalnih groblja. Često su obrasli travom i zatrpani smećem. Ovdje se čak ni mrtvi ne tretiraju s poštovanjem.

Zalaganjem aktivista nekoliko slučajeva je riješeno i porodice su dobile zaključak koji im je bio potreban. Dok su procedure identifikacije i vraćanja tijela veoma komplikovane i finansijski nedostižne za porodice, institucije ne žele da učestvuju. Nadu pružaju pojedinci iz sistema koji svjesno krše zakonske procedure da bi pomogli porodicama.

Film “Brat” premijerno je prikazan na festivalu “Dani Srđana Aleksića” u Banjaluci. Njegovo snimanje je realizovano uz pomoć Journalismfund Europe.

Nastao u produkciji eTrafike, scenario i režiju potpisuju Vanja Stokić i Ajdin Kamber. Novinarski tim činili su Vanja Stokić i Ajdin Kamber iz Bosne i Hercegovine i Goran Gazdek iz Hrvatske. Montažu potpisuje Jelena Vujasinović, a grafiku Bojan Starčević.

Film je sniman na 18 lokacija u tri države.