fbpx

Platonska ljubav: o čemu se radi?

platonska ljubav o emu se radi 2

Platonska ljubav je izraz koji se u popularnoj argoti često koristi za označavanje nemoguće ili nedostižne ljubavi. Uprkos pridjevu "platonski", koji ovo osjećanje povezuje sa Platonovom filozofskom vizijom, videćemo da ono što je grčki filozof pretpostavio o ljubavi ima vrlo malo veze sa ovom definicijom.

Ljubav je uvijek bila tema o kojoj je bilo mnogo toga za razgovarati. Izvor je inspiracije mnogim pjesnicima, piscima, misliocima i filozofima od pamtivijeka, a poznati grčki filozof Platon nije bio izuzetak. Pokušajmo da definišemo pojam platonske ljubavi u sledećim pasusima.

Platonove fraze

Za Platona je ljubav motivacija koja nas vodi ka spoznaji i promišljanju same ljepote. Ali ljepota o kojoj razmišlja dualizam, što je jedna od glavnih niti njegove filozofije. Ova filozofska struja - dualizam - zasniva se na postulatu da se stvarnost sastoji od dvije nezavisne supstance koje se nikada ne mješaju: duha i materije. Ove dvije supstance se mogu spojiti, ali se nikada ne mješaju.

Platon je vjerovao da je ljudsko biće sačinjeno od duše i tijela, gdje je duša pripadala ravni ideja, a tijelo materijalnoj strani. Duša stoga koegzistira sa tijelom, u koje je, tačnije, zarobljena. Međutim, dvije stvarnosti su nezavisne.

Polazeći od ove filozofske koncepcije, Platon razvija svoj koncept ljubavi, koji su mnogi pogrešno protumačili, koji platonsku ljubav definišu kao duhovnu ljubav, iako to uopšte nije slučaj. Ljubav koju je predložio grčki filozof ide srednjim putem: izbjegava promiskuitet, ali i apstinenciju, jer je za Platona moral bio ekvivalentan suzadržavanju.

Ljubav

Ogromna količina upotreba, značenja i osjećanja koja prihvataju ovaj koncept otežava njegovo definisanje. Dakle, jedna od strukturnih karakteristika ljubavi je ta što je to univerzalni koncept koji aludira na afinitet između ljudi.

O kakvoj god ljubavi da pričamo, uključene emocije su izuzetno snažne, čak su kategorisane kao neodoljive, jer je nemoguće pobjeći od njih. Važan je podsticaj za međuljudske odnose, stoga je izvor inspiracije za umjetnost i predmet proučavanja za psihologiju.

"Ono što radimo iz ljubavi uvijek je izvan dobra i zla."
~ Fridrih Niče

Šta sadrži koncept platonske ljubavi?

Pridjev "platonski" povezan sa konceptom ljubavi aludira na doktrinu grčkog filozofa. Platon ljubav definiše kao motivaciju ili impuls koji nas navodi da pokušamo da spoznamo i sagledamo ljepotu u sebi. Volite vječne, razumljive, savršene forme ili ideje koje prevazilaze fizičku ljepotu.

Drugim riječima, za Platona ljubav proizlazi iz želje za otkrivanjem ljepote. Proces započinje kada neko cijeni fizičku ljepotu, a zatim napreduje ka duhovnoj ljepoti da bi dostigao maksimalnu fazu čistog, strasnog divljenja koje proizilazi iz suštine ljepote.

Platonska ljubav, dakle, nema nikakve veze sa nedostižnom ili nemogućom ljubavlju. Umjesto toga, tiče se ljubavi koja prelazi granice fizičke ljepote, nivoa koji je možda teško dostići. Seksualni elementi se ne razmatraju samo zato što prava ljubav prema Platonu nije ona koja je upućena nekoj osobi, već transcendentnoj suštini ljepote.

Ljepota i ljubav prema Platonu

Prema Platonu, ljubav nastaje u nama u prisustvu ljepote, koja se može definisati kao impuls ili odlučnost koja nas pokreće da je spoznamo i kontempliramo. To je niz faza koje se postepeno prate i u svakom biću je moguće cijeniti drugačiji oblik ljepote:

Ljepota tijela: to je prva faza. Sve započinje osjećanjem ljubavi prema prelijepom tijelu, koje evoluira da cijeni ljepotu uopšte.
Ljepota duše: nakon prevladavanja barijere uvažavanja i zaljubljivanja u fizički izgled čoveka, počinjemo da se fokusiramo na njegov unutrašnji svijet; odnosi se na moralni i kulturni nivo ličnosti. U ovoj fazi ljubavi savladava se tijelesni aspekt, prelazi se sa fizičkog na dušu.
Ljepota mudrosti: uvažavanje ljepote duha, duše nedvosmisleno dovodi do ljubavi prema znanju, prema idejama, prevazilazeći voljenu osobu.
Ljepota sama po sebi: kada ste uspjeli da prevaziđete tri prethodne faze, otvaraju se nova i poslednja vrata, što je mogućnost da iskusite ljubav prema ljepoti koju emituje bilo koji predmet ili subjekt. To je najviši nivo ljubavi.

Zašto je platonska ljubav povezana sa nedostižnom ljubavlju?

Izraz "platonska ljubav" prvi put je upotrebio Marsilio Ficino u 15. vijeku. Platonska ljubav bila je ljubav usredsređena na ljepotu čovekovog karaktera i inteligencije, a ne na fizičkog izgleda. Međutim, to je ljubav prisutna samo u svijetu ideja, gdje se smatra savršenom i nepotkupljivom.

Prema Platonu, u stvarnosti nije moguće postići čistotu ovog osjećanja.. Drugim riječima, bila bi to savršena ljubav, a pošto je savršenstvo samo iluzija stvarnog svijeta - ništa nije savršeno - to bi bilo moguće samo u svijetu ideja.

Da pojednostavimo, možemo reći da platonska ljubav znači idealizovana ljubav i ne uključuje seksualnu želju. U tom smislu, izraz se podudara sa postulatom grčkog filozofa; međutim, uzima se u obzir samo vrlo mali prostor u poređenju sa onim na koji se odnosi koncept platonske ljubavi. Izraz je dakle greška u kolokvijalnoj i čestoj upotrebi.

bebamur.com