fbpx

Na Venecijanskom bijenalu po prvi put će dominirati žene

venice biennale roberto trombetta

Foto: Roberto Trombetta

Ovogodišnje izdanje svjetski poznate izložbe Venecijansko bijenale predstavit će 213 umjetnika/ca, među kojima će biti samo 21 muškarac, piše Artnet.  

To je prvi put u povijesti ove manifestacije da su žene u većini, a krovna tema je propitivanje društvene dominacije muškaraca i razmatranje odnosa između ljudi, tehnologije i drugih oblika života na Zemlji.

Izložba će nositi naslov “The Milk of Dreams” (Mlijeko snova) prema knjizi Leonore Carrington, u kojoj umjetnica opisuje magični svijet koji se neprestano preoblikuje korištenjem mašte. U tom svijetu svatko se može promijeniti, transformirati, postati nešto ili netko drugi. “Takav svijet je oslobođen, prepun mogućnosti,” objasnila je kustosica Cecilia Alemani.

Na Bijenalu će sudjelovati etablirane umjetnice/i, ali i pripadnice mlađih generacija iz čak 58 zemalja, uključujući one koje dosad nisu imale priliku biti predstavljene: Kamerun, Namibija, Nepal, Oman i Uganda, dok će Kazakshstan, Kirgistan i Uzbekistan po prvi put imati svoje nacionalne paviljone. Od hrvatskih umjetnica sudjelovat će Dora Budor, koja već godinama živi i radi u New Yorku.

Izložba će imati tri glavne teme koje se isprepliću: reprezentacija tijela i njihov metamorfoza, odnos između pojedinca i tehnologije, i veza između tijela i zemlje.

Svijet se danas doima duboko podijeljenim između tehnološkog optimizma – koji nosi obećanje usavršavanja tijela kroz znanost – i straha od preuzimanje kontrole nad ljudskih životom od strane automatizacije i umjetne inteligencije. Taj se jaz samo dodatno produbio za vrijeme pandemije Covida-19, koja nas je udaljila jedne od drugih, zatočivši velik dio ljudske interakcije iza ekrana elektroničkih uređaja,” stoji u objašnjenju teme. “Pritisci tehnologije, jačanje tenzija u društvu i izvjesne ekološke katastrofe svakodnevno nas podsjećaju da smo smrtni (dakle, nismo nepobjedivi ni samodovoljni) i da smo dio simbiotske mreže međuosivnosti koja nas povezuje jedne s drugima, s drugim vrstama i s planetom kao takvim.”

Bijenale se otvara 23. travnja i trajat će do studenog 2022. Sve informacije možete pronaći na službenoj stranici.

voxfeminae.net