fbpx

Beskonačno trpjeti nije uvijek pravi izbor

beskona no trpjeti nije uvijek pravi izbor 1 orig

Svi smo djeca kulture koja nas je naučila herojskoj vrijednosti beskrajnog trpljenja: ne volite svoj posao, ali morate da ponesete platu kući, porodica vam je loša, ali to je i dalje vaša porodica, vaš partner nije idealna osoba za vas, ali ko je pak idealan?

Čak je i vaše obrazovanje bilo posejano učenjima ove vrste koja su, sa određene tačke gledišta, takođe razumna: istina je, na neki način morate dobiti platu, niste izabrali porodicu, ponekad su sitne svađe sa partnerom više nego podnošljive. Međutim, to ne znači da sve morate da trpite u nedogled.

Ponekad je možda dovoljno reći "Dosta" i udaljiti se od nezdrave veze ili situacije. Teoretski je prilično jednostavno razumeti: ako mi se nešto ne sviđa, zašto to moram da radim? Bilo bi mnogo bolje da svoje vrijeme provedem na drugi način. Ipak, nije stvar samo u našem vaspitanju, naša priroda takođe vesla protiv nas u ovim slučajevima. Vi ste, kao i sva ljudska bića, skloni da održavate status quo stvari oko sebe, jer mora se priznati, promjena je ponekad zaista zastrašujuća. Na samu pomisao da napustite posao i partnera osjećate se paralizovano strahom da ne napravite ozbiljnu grešku. Međutim, to ne znači da se očajno morate vezati za sve situacije u svom životu koje su dio zone komfora: svako malo pokušajte da preuzmete neke rizike i donesete rizične izbore koji će vas moći usrećiti.

Prisilna i očajna vezanost može vas samo odvesti u petlju negativnih osjećanja: ako vam se situacija ne sviđa, ali i dalje ostajete u njoj, mozak će vas početi zavaravati kako bi tu konkretnu situaciju učinio podnošljivijom. Na ovaj način, međutim, samoobmana će uskoro postati dio vaše suštine sve dok vam ne bude nemoguće da pobjegnete iz te toksične situacije.

Iz tog razloga morate povremeno smoći hrabrosti da priznate šta je i šta nije u redu sa vašim životom. Naravno, shvatam da to nije lako učiniti. Priznanje da ne živite život kakav želite frustrira i moglo bi vas obeshrabriti, ali to je jedini način da budete svijesni šta možete učiniti da poboljšate svoju situaciju.

Kako se nositi sa promjenom

Nakon što obavite ispitivanje savesti i saglasite šta se u vašem životu ne poklapa sa vašim idealom, vrijeme je da se udaljite od toga. To će sigurno biti velika promjena i zato je dobro biti u mogućnosti da se nosite sa njom najbolje što možete.

Budite odgovorni za svoje odluke. Nakon teškog izbora, najveće je iskušenje željeti da se vratimo, ali to bi bila greška. Budite svesni da ste sami odgovorni za svoj život: ako ne mislite sami za sebe, niko to neće učiniti umjesto vas.

Napravite plan za sutra. Sada kada je promena postala zvanična, morate početi da razmišljate šta da radite u bliskoj budućnosti - ne odlažite ništa što želite da učinite što bi vas moglo obradovati. Očigledno, ne predlažem vam da ponovo stvorite situaciju iz koje ste tek pobjegli, već vam kažem da biste trebali naći zdravu naviku, sposobnu da vam odvrati pažnju kada ste tužni. Radeći ovo, moći ćete da izbacite iz sebe ono što ostane od negativnih osjećanja.

bebamur.com