fbpx

Zlatko Jelisavac: Orlovske provokacije, švajcarski Albanci i fudbalski znalci

Luka Milivojevic

Kako smo u utakmici protiv Švajcarske izgubili Kosovo

Eto, nakon silnih zaklinjanja da će Srbija odbraniti Kosovo ravno, desilo se upravo suprotno… Srbija je izgubila od Švajcarske, u fudbalu, i tako značajno umanjila šanse za daljnje takmičenje na SP u Rusiji. Čekaj malo, a zašto je Srbija branila Kosovo igrajući sa Švajcarskom? E, pa sad, to je splet sportsko-nacionalnih okolnosti i povišenih osećanja u glorifikaciji sopstvenog nacionalnog plemena, bilo sa srpske ili pak albansko-kosovske strane. Naime, u švajcarskoj reprezantaciji igra nekoliko naturalizovanih Albanaca, a među njima fudbaleri Šaćiri i Džaka su se istakli izjavama, pre utakmice, da će susret sa Srbijom za njih imati poseban značaj. Bilo je tu još nekih sitnih orlovskih provokacija sa nacionalnim simbolima, ali ono što je usledilo kao odgovor na „šiptarske“ provokacije, u čemu se, sa medijske strane, posebno istakla nacionalna televizija RTS, bilo je više nego degutantno. nešto što ostavlja bez daha.

Verovatno je ova nacionalistička histerija u Srbiji delom dirigovano od vlasti kako bi se podigla tenzija i stvorio nacionalni za(po)nos koji je preko potreban vlastima zbog pregovora u Briselu. Političari, inače, vole da se kite uspesima sportaša, pa njihove pobede proglašavaju nacionalnim, naročito kada su reprezentacije u pitanju, te smatraju da zaslužuju da podele sa sportistima njihove uspehe i tako se predstave naciji kao pobednici. Sada žele da profitiraju i iz poraza.

I pre u posle utakmice, sa svih medija na koje vlast ima direktan uticaj, mogle su se čuti tirade o “šiptarskoj zaveri” protiv Srba, pa je tako švajcarska fudbalska reprezentacija proglašena za arhinevaljalca koja se na svetsko prvenstvo i kvalifikovala samo da pomrsi račune srpskoj reprezentaciji. Na kraju, posle neviđene propagande i izliva netrpeljivosti, moglo se zaključiti da Srbija borila na boljnom polju sa armadom sastavljenom od “šiptarskih ekstremista” i švajcarsko-vatikanskih gardista…

Sve je ovo bilo i više nego dovoljno da svakom pravom ljubiteju fudbala ogadi utakmicu, bez obzira na sve šta se događalo na samom terenu. Bilo je jasno da se propagandna mašinerija zalepila za ovu utakmicu kao za pitanje biti ili ne biti za srpski narod i njegove interese, gde bi čak i najmanja sumnja u to da su u ovaj slučaj upleteni prsti vlasti bila unapred izviždana od strane nacional-tribuna, kao i svih onih koji su požrtvovno širili nacionalni zanos. Nije bilo spasa…

Srbija je izgubila od Švajcarske, naravno ne zbog šiptarsko-švacarkogardijsko-antisrBske koalicije, već zbog očigledne nepripremljenosti naših igrača da iznesu ovakvu utakmicu, bilo da se radi o nedovoljnoj fizičkoj pripremljenosti ili pak psihološkoj labilnosti na koju je sigurno uticala državna nacionalna propaganda iza koje je stajao, nimalo častan, interes vlasti. Umesto da se, nakon pobede nad Kostarikom, dobro pripreme za meč protiv reprezentacije Švajcarske koja je pokazala svoje kvalitete u utakmici sa Brazilom, srpska reprezentacija je dozvolila da je slomi pritisak propagande histerije koju je širila vlast preko svojih medija. Bilo bi puno pametnije da su se izolovali od politčkih poruka, bilo sa naše strane ili pak kosovskih Švajcaraca, i da su se fokusirali na svoju igru. Ali, po ko zna koji put, u našoj fudbalskoj reprezentaciji nije fudbal već je politika imala ključni značaj, a za poraz i neuspeh će biti optuženi svi sem pravih krivaca.

Tužno – po ko zna koji put gledamo isti scenarij koji sa sportom nema nikakve veze. “Svi znamo da više od polovine švajcarske populacije čine Nemci. Tehničko osoblje, igrači, ljudi u Srbiji, svi su razočarani i frustrirani zbog nepravde koju je neko u FIFA smislio… Svima u Evropi i na svetu je jasno da je Srbija brutalno opljačkana.” Ovo je izjavio naprednjački predsednik FSS Slaviša Kokeza, želeći valjda da i on doprinese opštem lamentu nad velikom “nepravdom” koja je zadesila našu reprezentaciju i našu naciju, a usput je dodao i da je FIFA “smišljeno poslala sudiju Feliksa Briha” kako bi nam zagorčao život.

A kako će poraz srpske reprezentacije uticati na pregovore sa kosovskim Albancima – to ćemo tek da vidimo… Vlast će sigurno pokušati da iskoristi ovaj opštenacionalni pad u amok usled velike sudijske nepravde i zlih Albanaca u švajcarskoj reprezentaciji, kako bi opravdala svoj istorijski poraz koji im se smeši u Briselu. No, šta će uraditi kada sudija odsvira kraj i kada shvate da se poraz ne može pretvoriti u istorijsku pobedu?

autonomija.info