fbpx

PRIJATELJSKE VEZE SA MILORADOM DODIKOM: Vrtoglav uspjeh firme MMSCODE Slavka Bojića

8Bojić

U banjalučkoj „Elektrokrajini“ za devet mjeseci firma MMSCODE pobijedila je na dvije javne nabavke teške oko 800.000 KM. Slavko Bojić je blizak prijatelj Milorada Dodika i partner mrkonjićkog biznismena Mladena Milanovića Kaje

Piše: Žana Gauk

Slavko Bojić, biznismen, blizak prijatelj predsjednika RS Milorada Dodika i čovjek koji zna kako da uzme 23 miliona KM od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za izradu famoznih elektronskih zdravstvenih kartona, poslovanje u prošloj godini značajno je popravio. Ozbiljnije bavljenje IT sektorom i korišćenje veza pri vrhu vlasti i te kako mu je pogodovalo – njegov „MMSCODE“ završio je godinu u plusu od gotovo 200.000 KM. 

U odnosu na godinu ranije poslovni bilans je bolji za čak 166 odsto. Prihodi su sa ranijih 261.000 KM sada „skočili“ na 615.000 KM. Međutim, Bojić je za 123 odsto povećao i rashode pa oni trenutno iznose oko 417.000 KM. 

Zanimljivo, u „MMSCODE“ sve je u plusu pa je i kapital sa nakedašnjih 78.800 KM povećan na 179.000 KM. Ova stavka je, od 2013. kada je vrijednost kapitala bila 3.400 KM, povećana za čak 175.600 KM. 

Kako mu je krenuo IT posao, tako je zaposlio i dva nova radnika pa ih je trenutno devet.

Partnerstvo s Kajom i 800.000 KM od Elektrokrajine

Bojiću je i 2018. godina počela dobrom zaradom. Tenderskom. U banjalučkoj „Elektrokrajini“ ponovo je dobio zadatak. Sada treba da nadogradi ono što je u avgustu prošle godine radio, a to je „pilot projekat nabavke elektronskih plombi (proširenje i dogradnja STONE2 - integracija sa RMP platformom“). Njegova „najbolje ocijenjena“ ponuda bila je i jedina pristigla na tender raspisan početkom aprila. 

„Elektrokrajina“ je vrijednost radova procijenila na 250.000 KM, a onda je „MMSCODE“ ponudio 247.252 KM. Ukupno, građane Republike Srpske ovo će koštati 290.000 sa uračunatim PDV-om.

Bojić je za izradu pilot projekta u ljeto prošle godine od istog ovog javnog preduzeća dobio 507.000 KM.

Novi, desetine hiljada maraka vrijedan posao, stiže i nakon što je Slavko Bojić dobio ozbiljnog partnera, mrkonjićkog kontroverznog biznismena Mladena Milanovića Kaju. On je krajem prošle godine, preko svoje firme „Euro Bonus“, kupio 25 odsto udjela u „MMSCODE“ –u. „Euro Bonus“ osnovao je „MG MIND“ koji je u stoodstotnom Milanovićevom vlasništvu.  

Prema nezvaničnim informacijama, iako je to Bojić više puta demantovao, ova poslovna kombinacija nikako ne ide na ruku velikim igračima na tek procvjetalom IT tržištu RS, među kojima je najglasniji „Prointer“ iza kojeg, bez jasnih dokaza, stoji Igor Dodik, sin predsjednika RS.

Nikada se nije krilo ni da je Milanović u vrlo bliskim prijateljskim odnosima sa aktuelnim ministrom finansija Zoranom Tegeltijom. A da prijateljstvo na relaciji Kaja-Tegeltija-Bojić odavno funkcioniše dokazuje i tender Ministarstva finansija RS iz avgusta prošle godine kada je „MMSCODE“, zajedno sa banjalučkim „Nitesom“, podijelio 230.000 KM za održavanje, doradu i tehničku podršku sistema centralizovanog obračuna plata. 

Bojić ima plan za trošenje 23 miliona KM FZO RS

Napredne Bojićeve ideje stigle su i do Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Konzorcijum „MMSCODE“, „Lanaco“ i „Ericsson Nikola Tesla“, kao jedini prijavljeni ponuđač, predstavio je tehničko rješenje za izradu elektronskog zdravstvenog kartona (IZIS), što će poreske obveznike koštati 23 miliona KM. 

Krajem aprila Bojić je za medije u RS izjavio da žali što je ova vrhunska milionski vrijedna ideja u javnosti dočekana „na nož“. Za njega je, kako je tada rekao, budalaština to što se javnost bavi vrijednošću tendera, a ne i programom koji će, kako najavljuje, koristiti svim građanima RS.

„Isuviše je ozbiljan projekat. Mi to jedini radimo u regionu i Evropi. Budalaštine su kada neko spominje novac, ali ne i ono što će biti urađeno. U Srbiji, na primjer, ne postoji ni ‘i’ od IZIS-a. Kod nas ćete na android aplikaciji imati i nalaze i kartone, ali će biti praćena i potrošnja novca u zdravstvu. IZIS bi, prema studiji opravdanosti, trebalo da bude isplativ već kroz 11 mjeseci. Mi nemamo registre bolesnika, a ovaj sistem će biti idealan alat za preventivno djelovanje“, pojasnio je milionsko trošenje.  

Bojić je vlasnik i firme “Procontrol”, poznate po tome što je 2014. godine Kliničkom centru Banjaluka prodala info pult za nevjerovatnih 80.000 KM. Ova firma bila je angažovana i na opremanju Palate Republike.

Nije bio dostupan za pitanja Žurnala.

zurnal.info