fbpx

PAVLE RADIĆ: Besramna zloupotreba Jasenovca

8Vulin uniforma

Simbolično mesto morbidnog nadgornjavanja srpskih i hrvatskih nacionalista i šovinista

U čitavoj lepezi sukobljavanja srpskih i hrvatskih nacionalista i šovinista, Jasenovac je valjda ključno simbolično mesto morbidnog nadgornjavanja. Pri tome ni jednima ni drugima apsolutno nije stalo do istine i pijeteta prema žrtvama. Kad govore o tom bivšem ustaškom logoru, ni jedni ni drugi ne polaze od raspoloživih činjenica – kao uostalom u svemu oko čega se beskrajno spore i truju odnose među narodima – nego polaze od politikantskih šovinističkih računica. Srpski nacionalisti i šovinisti bi, zloupotrebom strašnog ustaškog logora, čitav hrvatski narod da trajno markiraju kao zločinački i genocidan, hrvatski bi pak – proglašavajući taj jelda “samo radni logor” podlim protivhrvatskim “srbokumunističkim” mitom – da srpskom narodu prikrpe trajnu “bizantsku podlost” i još više, da skinu hipoteku zločinstva sa NDH i ustaške ideologije. Čini se da zadrtom naguravanju na brvnu ta dva opaka maligniteta nema kraja, a kad to naguravanje postane sastavni deo oficijelnih politika, onda nema šanse za normalizaciju života između dva naroda i dve države.

Slučaj (ne)najavljenog slanja “kadeta” Vojske Srbije da u uniformama kao odaju počast žrtvama Jasenovca (u srpskom nacionalističkom preimenovanju “novomučenicima Jasenovca”) u organizaciji Ministarstva odbrane – na čijem je čelu notorni ratni i poratni nacionalistički huškač i permanentni širitelj nacionalističke mržnje u celom “regionu” Aleksandar Vulin koji sebe predstavlja antifašistom – nije samo primitivna zloupotreba žrtava Jasenovca u politikantske svrhe i guranje prsta u oko ne samo hrvatskim desničarima, nego je bestidna provokacija razumnim ljudima i u Srbiji i u Hrvatskoj koji gaje istinski pijetet prema žrtvama Jasenovca, kao i prema žrtvama svih stratišta naših krvavih sukoba, kojima je beskrajnih nadgornjavanja zadriglih nacionalista i trovanja odnosa među narodima – preko glave. U moru gadosti kojima nas nacionalizmi guše najgora je i valjda najbezočnija – upotreba žrtava za odvratne politikatske ciljeve.

Što potpunija istina, očišćena od politikantskih natruha o ne samo broju žrtava ustaškog logora Jasenovac (potkepljena verodostojnim dokazima), njeno situiranje u memorije oba naroda, kameni cvet Bogdana Bogdanovića na obali Save i dostojanstvene komemoracije na dan oslobođenja logora od ustaša – najprimereniji su i najdostojantsveniji način odavanja pijeteta žrtvama Jasenovca i ograda od zločinačke ideologije koja je strašni logor smrti stvorila. Sve ostalo – uključujući tu i od Vučića i Dodika najavljeni novi (srpski) spomenmik žrtvama Jasenovca koji će se kao graditi na desnoj obali Save, na Gradini – politikantske su manipulacije i prezir ne samo žrtava, nego i svih ljudi zdrave pameti koji drže do morala.