fbpx

OKRENIMO SE BUDUĆNOSTI: Vjerujete li u Nikšićeva i Izetbegovićeva obećanja?

8Collage Fotor ttb

Prosječnu plaću radnika za pet godina podići ćemo na 1200 maraka, obećava biračima Nermin Nikšić. A mi nudimo 1450 maraka za 8 godina, nadovezao se Bakir Izetbegović.

Piše: Avdo Avdić

Ništa drugo nismo mogli ni očekivati. SDA se, u skladu sa trodecenijskom praksom, okrenula prema Dž.Š. (Džaferović Šefik), a  SDP, sukladno naslijeđenoj  ideologiji i imovini, nudi nam  D.B. (Denis Bećirović).

Ali odmaknimo se od prošlosti i okrenimo budućnosti. Istina, ona „bolja budućnost“, zbog ranije preuzetih pravosudnih obaveza nije stigla da organizira konvenciju, pa smo primorani da se pozabavimo obećanjima, konvencijama i referendumima koalicijskih partnera iz prošloga mandata – SDP-a i SDA. 

„Prosječnu plaću radnika za pet godina podići ćemo na 1200 maraka“, obećava biračima Nermin Nikšić.

„A mi nudimo 1450 maraka za 8 godina“, nadovezao se Bakir Izetbegović.

Da ne bude da mi zaključujemo i da optužujemo lidere da lažu, neka objektivni čitatelji procijene ima li nade za nas. 

Po matematici Bakira Izetbegovića, u BiH je, otkako je on obećao 100 hiljada radnih mjesta, „zaposleno 50 hiljada radnika“, a nezaposlenost je, da ga opet citiramo, „smanjena za 60 hiljada“. To što se negdje u računici izgubilo 10 hiljada ljudi, nije ni bitno, jer je „izgubljenim“ svakako je bolje. 

Baš onako kako nestaju stanovnici, u BiH nestaju i milioni. Pa nam zato SDP-a i SDA obećavaju borbu protiv korupcije.

„Ako ne pohapsimo sve one koji koriste mito i korupciju, otići ćemo s vlasti brže nego što smo i došli“, saopćio je u ime SDP-a Nikšićev potpredsjednik Zukan Helez. Inače - osuđivan. 

Ispuni li SDP ovo obećanje, najviše bi mogla biti pogođena baš ta stranka. Vjeruje li još neko u nevinost Nikšićevog poslovnog partnera Elvedina Grabovice? Možda još neka funkcija zapadne i Ensada Karića, zvanično optuženog perača novca. Šta će biti sa Enverom Bijedićem koji je, prema dokumentima iz predmeta Sedinet Karić i drugi, uzimao 1000 maraka mita po kamionu dok je još bio šef carine u Tuzli? Ako SDP ispuni obećanje, da li će ostati bez sekretara Irfana Čengića čijem je bratu njegov kolega Nerin Dizdar namjestio 250 hiljada državnih maraka kojima se vodi kampanja kadrova SDP-a? 

I SDA, dakako, obećava borbu protiv korupcije. Ali njihovi su prioriteti godinama malo drugačiji.

„Dovršit ćemo izgradnju autocesta na trasi 5C, izgraditi autoput Sarajevo-Beograd, unaprijedit ćemo zdravstveni sektor“, govori Izetbegović dok očijuka sa suprugom iz prvog reda Konvencije.

Kaže, dakle, Bakir da će „dovršiti izgradnju autocesta“. Može li se dovršiti ono što nije ni započeto? Za 4 godine mandata, nijedan metar autoputa nije napravljen. Ali zato imamo dvije obećane trase autoputa Sarajevo-Beograd, koje, ucrtane u karti, daju oblik muškog polnog organa. Što, samo po sebi, simbolizira sudbinu tog projekta. I sudbinu svih obećanja. I crvenih i zelenih. 

zurnal.info