fbpx

KO SU SDA PIONIRI: Falsifikatori, nasilnici, homofobi, ljubitelji fašista

8szildz

Žurnal objavljuje najzanimljivije dijelove biografija čelnika Asocijacije mladih SDA

Piše: Avdo Avdić

Slično kao i njegovu diplomu, vjetar je otpuhao i ime Nudžeima Džihanića sa službene web stranice Asocijacije mladih SDA. Ali na jednom mjestu ipak je ostalo zapisano da je 23. maja 2015. godine, na Četvrtom kongesu Asocijacije mladih SDA, delegat iz Goražda Nudžeim Džihanić izabran za potpredsjednika Asocijacije. Svi tada izabrani i danas su na spisku Asocijacije mladih SDA, a samo pravosnažno osuđenog falsifikatora vlastite fakultetske diplome – nema. 

Mada tridesetosmogodišnji Nudžeim Džihanić, unatoč vlastitom priznanju da je falsifikovao diplomu, obavlja dvije funkcije – kantonalni je ministar finansija BPK i potpredsjednik Asocijacije mladih SDA. To je, ukratko, biografija drugog mladića SDA. No, ni biografija ostalih čelnika Asocijacije mladih ne zaostaje za Džihanićevom.

Salko Zildžić je predsjednik Asocijacije mladih SDA. U njegovoj biografiji na službenoj stranici SDA piše da se, uglavnom, tukao. Nakon što se povukao iz ringa i prestao družiti sa presuđivanim kriminalcima poput Damira Mehića Bibija i Merseda Hadžića Švicarca, postao je savjetnik ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare. Sada je, po službenoj biografiji, „ekspert za krizni menadžment“, a ima i „izražene komunikacijske i pregovaračke sposobnosti“ u šta se, na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDA, uvjerio njegov stranački kolega Dževad Mahmutović. 

Tridesetsedmogodišnji SDA-ov omladinac poznat je i po tome što je na čelu kluba borilačkih vještina koji je od vladinih institucija, kojima rukovode kadrovi SDA, dobio stotinjak hiljada maraka. Njegova supruga bez konkursa je zaposlena u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

„Nikome nismo uzeli ničije pravo, ljudi su nam ponudili pomoć i mi je nismo odbili“, obrazložio je Zildžić zaposlenje svoje supruge. 

8szildz 1

Kada je Zildžić izabran za predsjednika, delegat na Četvrtom kongresu Asocijacije mladih SDA bio Vedad Deljković.  Na svoj aktivizam u Asocijaciji mladi Deljković je, kaže, itekako ponosan. A taj aktivizam mu je donio funkciju vijećnika u Gradskom vijeću Sarajevo, stan u Starom Gradu, posao za mamu u kabinetu gradonačelnika Abdulaha Skake, posao za brata u Komunalnom preduzeću Rad Sarajevo, posao za suprugu u „Tržnicama“ Sarajevo. 

Haris Zahiragić, dugogodišnji student za Sebijine potrebe i dokazani homofob, svojim je stranačkim aktivizmom zaslužio funkciju člana Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu. Tokom mandata životni standard studenata unaprijedio je tako što je predložio prekidanje nastave tokom džuma namaza. Njegov prijedlog je usvojen. 

Zahiragić je danas potpredsjednik Kantonalnog odbora Asocijacije mladih SDA Sarajevo, a član je Odbora za međunarodnu saradnju Asocijacije mladih SDA. Svojim objavama podržava sve stavove Salke Zildžića, a vjernost je iskazao i danas, prenoseći post svog predsjednika koji se odnosio na školu „Mustafa Buduladžić“.

„Određeni politički i propagandni krugovi ne odustaju od svog poduhvata klevetanja grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Najprije su falsificiranjem konteksta i zlonamjernim imputacijama fabricirali tezu o navodnom fašizmu Mustafe Busuladžića, po istom onom receptu po kojem su se njihovi ideološki preci obračunavali s političkim neistomišljenicima. To je ista ona totalitarna i huškačka mašinerija  klevetanja i laži, čijom su žrtvom bili bošnjački intelektualci u Sarajevskom procesu, koji su lažno optuživani, a zatim proganjani i eliminisani iz javnog života, pod krinkom gnusnih objeda za fundamentalizam i prijetnju društvenom poretku“, napisao je Zildžić, a prenio Zahiragić.

Sličnog mišljenja je i Zahiragićev kolega iz Odbora za međunarodnu saradnju – Tarik Dautović.  On je izražavao sreću što škola u Sarajevu nosi ime po strijeljanom saradniku fašističkog režima. 

„Kome ba da se mi prilagođavamo? Hvala Gospodaru pa smo dobili školu koja nosi ime Mustafe Busuladžića! I bit će ih još“, napisao je tada Dautović, te se na kraju zakleo Allahom da će „preimenovati Titovu ulicu u ulicu Alije Izetbegovića“. Nakon pritiska javnosti – Dautović je izbrisao sporni post i poručio: „Post sam izbrisao, ali ideju ne. Ideju nikad neć izbrisati“.  

zurnal.info