fbpx

Kad padnu maske

maskesupale

Dodik ljut na Košarca. Borenović najavio smjenu Slaviše Markovića. Ljutnje možda ima, sankcija još nema. Stavandić pod maskom od ’92.
Kada će pasti maske?

Piše: Miljan Kovač

Milorad Dodik se „opasno naljutio“ na ministra Stašu Košarca zbog već čuvene korona žurke u Sarajevu. Bar je ljutnju javno demonstirao riječima da Košarac više ne može biti njegov najbliži saradnik.

Osim javno izražene ljutnje na potčinjenog partijskog aparatčika, Dodik za sada nije povukao ni jedan konkretan potez zbog koga bi mu trebalo vjerovati kada kaže da je Košarac „završio svoj politički put“.

Ako se to ne desi u što skorijem roku – neće to biti ništa novo. Biće da smo prisustvovali još jednoj lošoj političkoj maskaradi.
Ali, maske će brzo pasti.

Smisao maskenbala i jeste da je pod maskom sve dozvoljeno.
Zna to pravilo i Nenad Stevandić. Trenutno predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera Štaba za vanredne situacije RS.

Pokušavajući demantovati da se pred pravoslavni Vaskrs, u vrijeme zabrane okupljanja, sa stranačkim kolegama fotografisao na Trgu Krajine, Stevandić je ustvrdio da je fotografija, nastala ranije. Na fotografiji svi imaju maske, spuštene ispod brade.

Dobro upućeni tvrde da to nije isključeno jer Stevandić je maskiran još od 1992. godine. O tome svjedoče i videosnimci s početka rata iz Kotor Varoša, a i dokumenti Tribunala za rane zločine u Hagu u kojima se pominje njegovo ime, progon nesrpskog stanovništva, crvene beretke, crveni kombi...

Da mu je maskiranje omiljeni hobi vidimo i u njegovim svakodnevnim pokušajima da zajedno sa direktorom UKC RS Vladom Đajićem, čiji je zamjenik, maskira haos koji se dešava u toj zdravstvenoj ustanovi.

Maske su ipak preslabe. Informacije cure, ali maskarada se nastavlja.

Naljutio se, i to na društvenim mrežama, i Branislav Borenović.
Zamjerio je kaže svom partijskom potpredsjedniku Slaviši Markoviću, što je u vrijeme pandemije, uprkos zabrani, feštao u nekom bijeljinskom bircuzu. U blizini zatvora (o simbolici drugi put).
Najavio je i smjenu potpredsjednika, po uslovom da se utvrdi da je informacija tačna. Do sada je nisu uspjeli demantovati.

Nakon virtuelne ljutnje, čeka se i konkretan potez lidera PDP-a.

Marković je svakako zaslužio najoštrije sankcije zbog nepoštovanja mjera propisanih radi zaštite građana od virusa korone.

Mada, maske su dobro došle i vrhu PDP-a.
„Ja sam vrh PDP-a“, reče ovaj isti Slaviša Marković pred sam dolazak Pandemije među nas. Pitali su ga tada novinari ima li saglasnost vrha svoje partije za koalicioni sporazum koji je potpisao sa SNSD-om o zajedničkom izlasku na izbore u tom gradu.
Iz PDP-a su ubrzo nakon toga saopštili da odbacuju sporazum koji je sklopio Marković.
On zbog toga ipak nije sankcionisan. I dalje je „vrh PDP-a“ (na korona žurci se samo družio sa moćnicima lokalnog SNSD-a).
PDP je i dalje zvanično, javno čak i na društvenim mrežama – opozicija.

Možda Markovića, korona, zaista košta političke karijere, ako koalicija sa SNSD-om nije.
Čudni kriteriji vrijede u vanrednim situacijama – baš kao na maskenbalima.

I Staša Košarac, možda, ipak, politički karijeru okonča zbog ne poštovanja propisa u vrijeme pandemije.
Iako je golem broj razloga zbog kojih je odavno trebao okončati, svoj „politički put“.
Možda pandemija stavi tačku na taj put, jer Dodik „ne želi“ da mu takvi budu najbliži saradnici.

Nesrećni Košarac će možda, tada zavapiti: „A što baš mene, mili moj šefe, pored onolikih Lukača, Tegeltija, Špirića, da se odrekneš. Pa mala sam ja maca za njih!?“
Možda će mu tada šef odgovoriti: „Jesi Staša, ali tebi bar mogu sve reći, mogu te i smijeniti, ako te i naljutim ti ćeš mi oprostiti, a oni.... ne bih se ja njima zamjerao!? Tebi sam ipak šef..."

Maskarada je u finišu. Sljedeće dvije nedjelje su ključne, a onda će maske pasti... Sa izuzetkom Stevandića, on se baš navukao na masku. Ne bi sam sebe u ogledalu prepoznao da je skine.

Impuls