fbpx

Dok požari bjesne, vlasti ih “gase” obećanjima i elaboratima

Denis Č

Denis Čarkadžić, foto: privatna arhiva

I tako, dok požari koji i ove godine divljaju po Bosni i Hercegovini, divljaće i naredne, a vlasti će ih “gasiti” obećanjima i elaboratima, ne žureći previše, a sve po onoj našoj-polako, gdje gori!

piše: Denis Čarkadžić

Ove godine, sezona požara u Bosni i Hercegovini počela je rano.

Još u martu mjesecu gorjelo je na području Konjica, Jablanice, Rame, Zenice, Livna, Neuma, Čitluka…

I tada, kao i u ranijim slučajevima, na površinu je još jednom isplivala nespremnost i nadležnih institucija da se efikasno bore protiv požara, ali i spremnost da se požari koriste za neku vrstu političkih igara.

U Bosni i Hercegovini, samo Oružane snage Bosne i Hercegovine, tačnije helikopterska jedinica, ima određeni kapacitet da pomogne u gašenju požara, ali osim što za područje čitave zemlje on nije dovoljan, u nekoliko navrata, zbog nedostatka konsenzusa u Predsjedništvu BiH, pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ugroženim područjima bila je uskraćena.

Jedan takav slučaj desio se u avgustu prošle godine kada je gorjelo u okolini Jablanice, kojom prilikom se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije odazivao na sjednice Predsjedništva te odluka o korištenju helikoptera Oružanih snaga nije mogla biti donesena. Od strane druga dva člana Predsjedništva BiH, da pomognu, pozivane su i snage Eufora i NATO-a. Na kraju, dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske dali su svoj doprinos u gašenju požara u Jablanici, a u “pomoć” je naposljetku stigla i kiša.

Također, u martu 2022. godine, dok su požari bjesnili širom Hercegovine, iz Oružanih snaga BiH upućen je prijedlog za odobrenje pružanja pomoći civilnom stanovništvu u gašenju požara, ali ni tada, potrebna odluka Predsjedništva BiH nije stigla.

I tada su članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić dali saglasnost za angažovanje Oružanih snaga BiH, nakon čega su iz kabineta Milorada Dodika, odmah po primanju urgencije, izostanak njegove saglasnosti obrazložili na način da su “zahtjevi za angažovanje helikoptera stigli, ali predsjedavajući Predsjedništva nije zakazao vanrednu sjednicu na kojoj se o njima moglo odlučivati, jer odluke nije moguće donositi bez održane sjednice”, te da “Predsjedništvo BiH odluke donosi na redovnim i vanrednim sjednicama, a nijedna nije zakazana”.

Između ostalih reakcija, tom prilikom stiglo je i saopštenje iz Ambasade SAD-u BiH u kojem je podvučeno da je ignorisanje zahtjeva za pomoć lokalnim vlastima od strane izabranog zvaničnika kada dođe do prirodne katastrofe nepoštivanje dužnosti” kao i da s tim u vezi “lider postavlja sigurnost građana kao svoj glavni prioritet.

Na kraju reakcije, navedeno je da je “propust određenih izabranih zvaničnika da djeluju kako bi zaštitili živote i imovinu građana ugroženih požarima koji trenutno pogađaju Bosnu i Hercegovinu sramotan”.

No, nakon što su se požari pojavili i ovoga ljeta, u Konjicu, Čitluku, te na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinje, Predsjedništvo BiH je ovaj put brzo reagovalo, odobrivši korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara u ugroženim područjima.

Međutim, i pored napora pripadnika Oružanih snaga, jasno je da ti kapaciteti nisu dovoljni.

Na državnom nivou institucije ne rade ništa da bi se obezbijedile dodatni resursi u smislu nabavke letjelica za gašenje požara.

Sa druge strane, kada je entiteski nivo u pitanju, Helikopterski servis Republike Srpske posjeduje dva helikoptera. Upravo su te letjelice, a skladu sa Sporazumom o saradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite između Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Federalne uprave civilne zaštite koji je 2001. godine zaključen u cilju međusobne saradnje i pružanja pomoći u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od opasnosti i posljedica prirodnih i drugih nesreća, bile angažovane na gašenju požara na području Jablanice u avgustu prošle godine.

Kada se radi o Federaciji BiH, tek je u aprilu ove godine usvojen Elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, neophodnim uslovima za logističku podršku, organizaciju, finansiranje i druga pitanja od značaja za uspostavljanje, funkcionisanje i upotrebu zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja.

I dok sve okolo u Federaciji i ove 2022. godine gori, navedeni dokument predviđa da prva aktivnost u ovoj godini koju treba ugovoriti jeste najam letjelica i posada za 2022. godinu, ili, kako je rečeno, neko drugo ad hoc rješenje, jer “nije realno očekivati da se u toku tekuće godine mogu uspostaviti zračne snage-jedinica i nabaviti letjelice”.

I da, nije realno očekivati da ovakva vlast nabavi letjelice.

Realno je očekivati da okolo gori, i da ljudi, njihovi domovi, imanja, priroda zavise od kiše, ili volje i mogućnosti susjednih država da nam pomognu u gašenju, ali kad kod njih ne gori. A gori i kod njih.

I tako dok požari koji i ove godine divljaju po Bosni i Hercegovini, divljaće i naredne, a vlasti će ih “gasiti” obećanjima i elaboratima, ne žureći previše, a sve po onoj našoj-polako, gdje gori!

 Autor: Impuls