fbpx

Bajden je dobar izbor samo u duelu sa Trampom

Biden Twitter

Foto: Twitter

Američki predsjednik Džo Bajden najavio je da će se opet kandidovati u poodmaklim godinama. Ankete kažu da bi on mogao da pobijedi Trampa, ali šta ako Tramp ne bude protivkandidat?  

Komentar dopisnice DW Ines Pol.

Predsjednici Sjedinjenih Država vole sebe da opisuju kao najmoćnije ljude na svijetu. Na stranu pitanje da li su SAD zapravo i dalje najuticajnija zemlja na svijetu u konkurenciji sa Kinom – moć američkog predsjednika u sopstvenoj zemlji je veoma ograničena.

Da bi postigao trajne političke uspjehe, predsjednik mora naći način da u dvopartijskom sistemu nalazi kompromise i progura zakone. On doduše može da potpiše mnoge ukaze, ali njegov nasljednik sve to može poništiti potezom pera. Kao u slučaju Donalda Trampa i Pariskog sporazuma o klimi.

Prvi mandat uspješan

U kontekstu destruktivnog političkog raspoloženja, prvi mandat Džoa Bajdena je uspješna priča iz perspektive domaće političke. Čak i ako, prema ocjeni ljevičarskog progresivnog krila njegove stranke, nije dovoljno urađeno, sproveo je važne infrastrukturne projekte od kojih će zemlja još decenijama profitirati.

U okviru borbe protiv inflacije, progurao je ekonomski podsticaj koji nosi protekcionističke crte, koji nije daleko od doktrine „Amerika na prvom mjestu" iz Trampove ere. Lijekovi takođe postaju jeftiniji za milione Amerikanaca.

Uspio je da sprovede i spoljnopolitičku liniju: velika finansijska podrška Ukrajini iz američkog budžeta je takođe njegova zasluga. Od početka rata, SAD su uložile 71 milijardu dolara za borbu protiv ruske agresije.

Džo Bajden je, kao što se vidi iz njegovog zalaganja za Ukrajinu i NATO, jedan od posljednjih velikih transatlantičara. Njegov ponovni izbor bi stoga bio dobar za Njemačku, Evropu i čitavu zapadnu alijansu, posebno u vremenima rata na evropskom tlu.

Slaba zamjenica Kamala Haris

Ali, može li 80-godišnjak, koji je već sada najstariji predsjednik u novijoj istoriji, to da ponovi? Posebno sa svojom zamjenicom Kamalom Haris? Nepopularna demokratkinja bi morala da ga zamijeni ukoliko bi to bilo nužno. Tako da će se na ovim izborima odlučivati i o njoj kao mogućoj potpredsjednici.

Ako je vjerovati anketama, Bajden zapravo ima šanse samo ako Donald Tramp pobijedi na predizborima Republikanaca i bude njegov protivkandidat u novembru 2024.

Kao i na prošlim izborima, za mnoge Amerikance, Bajden je sa svojom pouzdanošću i iskustvom jednostavno manje zlo.

Ali, bez obzira što Tramp trenutno vodi u mnogim anketama u republikanskom taboru, njegova nominacija nije gotova stvar. Protiv njega je podnijeta tužba zbog prevare, utaje poreza i podstrekavanja na pobunu.

Posebno u svijetu biznisa nema dovoljno povjerenja u čovjeka koji je, kao ni jedan drugi predsjednik SAD prije njega, doveo zemlju na ivicu političkog prevrata.

Pripremaju se i drugi republikanski kandidati. Bivša ambasadorka SAD u UN Niki Hejli već je najavila kandidaturu. Tu je konzervativni guverner Floride Ron Desantis. A tu je i Tim Skot, senator iz Južne Karoline – njemu dajem, barem za sada, velike šanse.

Upitno je da li bi stari istrošeni Bajden mogao protiv te nove generacije u napornoj izbornoj kampanji i televizijskim debatama.

Opasno je nadati se Trampu

Za Demokrate je opasno kladiti se na Donalda Trampa kao protivnika. Sasvim je moguće da će stranka ovog puta izgubiti Bijelu kuću jer precjenjuje Donalda Trampa.

Nema sumnje da je Džo Bajden mnogo učinio za Ameriku. Ne samo zato što je spriječio još jedan Trampov mandat, već i zato što mu je iskustvo omogućilo da sprovede projekte koji će zaista odvesti SAD naprijed.

Prvenstveno svojim investicionim paketima Bajden je pokrenuo više promjena nego što se i u njegovim, sopstvenim redovima vjerovalo.

Ali politika nije fer. Nije isključeno da će od Bajdenovih uspjeha koristi imati njegovi nasljednici. To ne bi bio prvi takav slučaj. Demokrate podržavaju Bajdena i zato da bi u svakom slučaju spriječili povratak Trampa, što pokazuje koliki je strah od njega. Iz međunarodne perspektive, to je gotovo plemenit gest.

Izvor: Dojče vele