fbpx

Priča o davnom skandalu koji je uzdrmao grad na Vrbasu

Priča o davnom skandalu koji je uzdrmao grad na Vrbasu

Foto: FB stranica Stara Banjaluka

Banjalučane je krajem tridesetih godina prošlog vijeka uzdrmao jedan događaj koji je potresao temelje dotadašnjeg mira u gradu. Naime, pred očima uglednih građana dogodio se skandal koji je uznemirio društvo grada na Vrbasu, ali i pokazao koliko su Banjalučani željni trivija.

Piše: Ilijana Božić

Za stolovima najpoznatijih kafana, ali i u prolazu ispred trgovačkih radnji u Gospodskoj ulici jedni su ostajali bez daha dok su im drugi otkrivali intrige zanimljivog događaja koji se desio ispred tadašnjeg Sreskog suda u Banjaluci.

Koliko je događaj bio skandalozan svjedoči i činjenica da je o njemu pisalo i beogradsko "Vreme" ali i banjalučke "Vrbaske novine".

Bio je to jedan uobičajeni septembarski dan davne 1937. godine, dan nipočemu drugačiji od drugih. Međutim, odjednom se popularni korzo pretvorio u pozorinicu na kojoj se odigravao neočekivani spektakl. U centru pažnje nije bio ni poznati političar, ni slavni banjalučki glumac, već dva građanina i to jedna dama, supruga uglednog banjalučkog advokata i jedan banjalučki trgovac.

Ova dama ošamarila je trgovca i to u trenutku kada se on nalazio u društvu predsjednika Okružnog suda u Banjaluci, sa gospodinom Jovom Starovićem i njegovom suprugom.

Reakcije Banjalučana bile su raznolike. Dok su neki podržavali damu, ističući njenu hrabrost, drugi su osudili njen postupak kao neprimjeren. U kafanama , radnjama i na ulicama buknule su rasprave o ovom incidentu.

Sve ovo objavljeno je u banjalučkim "Vrbaskim novinama" pod naslovom "Suđenje gospođi banjalučkog advokata koja je na korzou opalila šamar jednom trgovcu".

"Vrbaske novine" pišu:

"Danas je pred Sreskim sudom, kod sudije g. Radulovića, održano suđenje gđi…ić, supruzi g.dr ….a …..ića advokata, koja je pre dvadeset dana na korzou udarila šamar g….iću trgovcu. Kao što je "Vreme" javilo, ovaj događaj izazvao je senzaciju, tako da se još uvek komentariše ovaj postupak gđe ….vić."

Kako dalje saznajemo iz teksta branilac ove banjalučke dame na sudu bio je njen suprug advokat koji je kako prenose tadašje novine bio vidno uzrujan. S druge strane tužbu je zastupao advokat Tode Lazović.

skandal

Naravno da su se svi pitali zbog čega je ova Banjalučanka udarila šamar svom sugrađaninu. Plele su se mnogobrojne priče, te da su bili ljubavnici, te da ju je prevario za novac, jer pobogu trgovac je to. Mnogo se priča plelo. Međutim, novine pišu da je optužena priznala da je udarila šamar trgovcu, ali da se branila time da je to uradila zato što je bila izazvana od trgovčeve supruge. Izgleda da su to bile neke ženske svađe u pitanju.

Naime, na sudu su kao svjedoci saslušani predsjednik Okružnog suda g. Starović  i gospodja Koka Mirković. Presudu je trebalo da donese sudija Radulović.

Mi danas ne znamo kakva je bila presuda sudije Radulovića.

Bilo kako bilo kroz ovaj incident, društvo je dobilo priliku da se suoči sa pitanjima etike, ali i  da još jednom vidimo da se društvo nije promijenilo .

I danas Banjalučani vole trivije, vole tračeve, pa često i danas u uglednim kafanama možemo čuti kako se za susjednim stolom prepričava neki sočan trač o malo poznatijim građanima. Ali dobro,nećemo im uzimati za zlo, jer ko ne voli ponekad čuti neku zanimljivu intrigu. 

Impuls