fbpx

KULTURA ZVUKA VI - multimedijalna prezentacija banjolučke nezavisne scene 2008

Naslovna KZ6

Nakon KULTURE ZVUKA V i promocije CD kompilacije VJEŽBAONICA UZVRAĆA UDARAC, pred GETO "gerilom" bilo je ostvarenje cilja koji se sam po logici stvari nametao. Izdati CD kompilaciju banjalučkih bendova sa pjesmama snimljenim u studiju. Tako je počela OSMICA i nastla RE_START radio emesija i urađena posljednja KULTURA ZVUKA VI.

Piše: Ratko Pilipović

Zahvaljujući uskoj saradnji između UNS GETO i Udruženja OKSIGEN, stvorena je radio emisija RE_START aludirajući na potreban cjelokupan restart u društvu. Emisija je u sebi imala elemente aktivizma u kojoj se pričalo o potrebnim promjenama u društvu, muzičke kulture u kome su predstavljani razni bendovi, te informativni dio o dešavanjima u PKB GETO. Poseban dio emisije bila je top lista OSMICA na kojoj su se puštale pjesme banjalučkih bendova za koje su slušaoci mogli glasati i tako mjesečno izabrati pobjednika. U toku trajanja emisije ukupno je izabrano 13 pjesama bendova koje su snimili u studiju OXSIGEN. Emisiju je vodio Milan Tica zajedno sa voditeljem  Aleksandrom Vlaisavljevićem, dok bi Aleksandra ponekad zamijenila njegova koleginica Zlata Veselinović. Emisija je trajala od od novembra 2006. do novembra 2007. godine, dok se snimanje pjesama završilo početkom 2008. godine. Snimanje pobjedničkih pjesama vodio je Momir Nikić, banjalučki muzičar i muzički producent, a kompilacija bendova nazvana je RE_START i predstavljena na KULTURI ZVUKA VI.

Ideja o izdvanju kompilacije banjalučkih benodva rodila se onog trenutka kada je počela saradnja sa Oksigen radijom, koji je tada, prema riječima Aleksandra Vlaisavljevića, predsjednika Udruženja OKSIGEN, bio orjentisan isključivo na stranu muziku, dok je prvi i jedini iskorak ka puštanju domaće muzike bio kroz emisiju OSMICA koja je promovisala domaću, neafirmisanu muzičku scenu. Aleksandar se dalje prisjeća: "I iz ovog ugla mi je ogromno zadovoljstvo što smo to uradili. Tad smo pričali kako su u pitanju mladi i neafirmisani bendovi, a danas možemo pričati o ozbiljnim muzičarima i uspješnim bendovima koji su nastavili da žive muziku i bave se muzikom. Rezultat cijelog projekta je snimljena kompilacija banjalučke domaće muzike, koja nas danas na lijep način vraća u neka lijepa vremena."

RESTART omot unutra

Nakon dvije godine od rađanja ideje izdavanja CD kompilacije, „geto gerila“ dočekala je svoj treći CD pod nazivom RE_START na kome se nalazilo ukupno 16 pjesama, od kojih je 13 bilo snimljeno u studiju, dok su tri pjesme bile bonus bendova koji su iza sebe već imali izdane albume. Kao i 2007. godine, kada je UNS GETO predstavio svoju CD uživo kompilaciju, VJEŽBAONICA UZVRAĆA UDARAC, tako je i RE_START predstavljen za Dan grada Banjaluke u sklopu KULTURE ZVUKA VI. Ovaj put, ovom događaju je posvećen jedan dan, za razliku od prošlih KULTURA ZVUKA koje su trajale po nekoliko dana. Održana je konferencija za štampu u Domu omladine Banjaluka, a isto veče u Klubu studenata INDEX održana je promocija kompilacije na kojoj su nastupali četiri benda: BETTY BLUE, ISPAD, KLIKERI i ANTIDOPE.

Veče kada je predstavljen RE_START, Saša Galić, jedan od članova benda KLIKERI, pamti po znoju i vrućini pomiješanu sa dobrim zvukom, kada je pred prepunim klubom, predstavio prvu kompilaciju banjalučkih bendova. Za njega, izdavanje pjesme na kompilaciji bilo je nešto neprocjenjivo o čemu bi se mogla napisati knjiga, jer iskustvo koje je stekao na snimanju bilo je totalno drugačije od snimanja demo materijala KLIKERA, „KAD SE NADAM“. „Kompilacija RE_START omogućila je banjalučkim bendovima da predstave scenu onako kako to i dolikuje, čime smo pokazali da je u Banjaluci tih godina postojala razvijena, jaka i stabilna alternativna muzička scena“, kaže Saša koji se prisjeća tih dana kada je sa svojim bendom bio aktivan u UNS GETO, vježbajući svoje pjesme u GETO VJEŽBAONICI.

Sasa Galic Klikeri

Saša Galić

Kompilacija RE_START predstavila je na jedinstven način banjalučku scenu od 1998-2008. godine, u kom rasponu se scena razbuktala, razgranala i ojačala, sa bendovima koji su sve svoje akivne godine provodili po regionu predstavljajući sebe i svoj grad. Za UNS GETO, KULTURA ZVUKA VI bila je plan ostvarenja cilja svih bendova koji su učestvovali u stvaranju ove kompilacije i uvijek bili uz „geto gerilu“. U to vrijeme scena je imala jezgro u UNS GETO koje je okupljalno bendove i omogućavalo im rad i promociju, što je uvijek bila prva misija. PKB GETO, VJEŽBAONICA bili su resursi koji su bili na raspolaganju bendovima, a svoj rad predstavljali su na projektima KULTURA ZVUKA, BL_ART i još mnogim drugim koji su urađeni. KULTURA ZVUKA VI zadnja je u nizu, jer je već iduće godine došlo do organizacionih promjena koji su uticali na drugačiji pravac djelovanja Udruženja.

 

Autor: Impuls