fbpx

KULTURA ZVUKA V - multimedijalna prezentacija banjolučke nezavisne scene 2007

KZ V

Nakon KULTURE ZVUKA III i IV, kada je UNS GETO dvije godine zaredom izveo bendove van PKB GETO, došlo je vrijeme širenja multimedijalnog okivra KULTURE ZVUKA, pa se tako počela rađati ideja o izdavanju CD-a sa pjesmama bendova koji su tada bili aktivni u vježbaonici. KULTURA ZVUKA - VJEŽBAONICA UZVRAĆA UDARAC zvao se CD koji je bio kruna KULTURE ZVUKA V.

piše: Ratko Pilipović

KULUTURA ZVUKA V bila je drugačija od svih ostalih, jer je "geto gerila" zauzela jasan stav i poziciju u tadašnjem društvu u kome je podrška banjolučkim bendovima počela imati drugačiju stranu. Počelo se više razmišljati o drugačijim vidovima promocije rada banjolučkih bendova, te o institucionalnoj podršci muzičara. Te godine u planu je bilo izdavanje CD na kome bi se našle live pjesme bendova koji su učestvovali na BL_ART festivalu predhodne godine, izdavanje fanzina BL FRONT i pokretanje UNS GETO radija na frekvenciji OKSIGEN RADIJA.

Ključnu ulogu u širenju rada UNS GETO imala je GETO VJEŽBAONICA koja je u tom periodu brojala preko 60 bendova. Iz nje je izašlo nekoliko mladih bendova koji su imali svoje početke u stvaranju buduće karijere. Jedan od učesnika KULUTURE ZVUKA V, tadašnji pjevač grupe RAKIOLA VERA, Oskar Pozderović se prisjeća "Kultura zvuka je bila odlična muzička priča i sjajna prilika za mlade bendove da predstave svoj autorski rad. "Geto" je u tom periodu bio inkubator dobre muzike i pozitivne energije. U njemu sam napravio jedne od svojih prvih muzičkih koraka i volio bih, zbog mlađih generacija, da jedno takvo mjesto postoji u našem gradu."

Oskar Pozderovic

Oskar Pozderović

Ovaj put program je bio skraćen na dva dana. Prvog dana u PKB GETO održan je okrugli sto „KULTURA ZVUKA V – značaj i uloga lokalne muzičke scene u razvoju demokratskog društva u RS“, a na njemu su bili predstavnici Udruženja estradnih umjetnika Republike Srpske i predstavnika banjalučkih grupa. U tom periodu bilo je bitno da se otvori dijalog i počne rješavati pitanje statusa muzičara/bendova koji su se okupljali oko UNS GETO. U Banja Luci je 2007. godine stvorena scena koja je uveliko bila okrenuta ka svirkama van prostora bivše SFRJ.

okrugli sto

Drugi dan je bio posvećen predstavljanju CD - KULTURA ZVUKA - VJEŽBAONICA UZVRAĆA UDARAC na kome su se našli bendovi iz vježbaonice RAKIOLA VERA, D.O.M.B, THE PATRICKS, RECALL, HERMESS. Organizovana je konferencija za medije na kojoj je predstavljeno novo CD izdanje UNS GETO, a navečer je u PKB GETO održan koncert bendova sa kompilacije.

slika sa koncerta

Pristup koji je UNS GETO imao te godine u predstavljanju banjolučke alternativne scene bio je podsticaj za mnoge muzičare i bendove u nastajanju, koji su kasnije gradili svoj muzički put. Božidar Milošević, član benda D.OM.B. koji je te večeri svirao u PKB GETO o tome govori: „Te godine Geto nam je pružio priliku da učestvujemo na projektu Kultura Zvuka V, jer smo tada i vježbali u VJEŽBAONICI. Sjećam se da je koncert bio u PKB GETO i da smo te večeri svirali sa još tri benda koji su se našli na kompilaciji. Izdavanje naših pjesama na CD-u i koncert te večeri bio je vjetar u leđa i podsticaj za dalji uspjeh i rad benda.“

Bozidar Milosevic

Božidar Milošević

KULTURA ZVUKA V bio je pun pogodak u promociji bendova. Bio je to projekat koji je dodatno podstaknuo i ojačao namjeru za širenjem promocije banjolučkih bendova. Nakon CD - KULTURA ZVUKA - VJEŽBAONICA UZVRAĆA UDARAC, prve live kompilacije, počeli smo razmišljati o studijskoj kompilaciji i ubrzo krenuli sa emisijom OSMICA na OKSIGEN RADIJU, koja se bavila isključivo banjolučkim bendovima. Rezultat toga bila je prva studijska kompilacija RE_START koja će biti predstavljena na KULTURI ZVUKA VI.

 

Foto: Ratko Pilipović

Autor: Impuls