fbpx

KULTURA ZVUKA III i IV - multimedijalna prezentacija banjolučke muzičke scene 2005/2006

P4220020

Kulutura zvuka III bio je prvi GETO projekat koji je izašao iz prostora, kada su drugačiji bendovi Banjaluke zasvirali na Trgu Krajne povodom obilježavanja Dan planete Zemlje-Dan Grada.

piše: Ratko Pilipović

Zahvaljujući saradnji OSBL sa Gradom Banja Luka, organizacije koje su bile tada uključene u rad OSBL, smišljale su kako i na koji način će obilježiti Dan grada, a GETU je to bila idealna prilika da izvede bendove na Trg. Te večeri na trgu su svirali Revolt, Jubbooko Sa Negrass, Manessagra i AntiDope i pokazali da Grad ima i drugu stranu muzike koju mladi ovog grada sve više podržavaju.

Petar Topalović, vokal i gitarista Jubbooko Sa Negrass, a kasnije i osnivač benda Sopot kaže da je to bio jedan od prvih izlazaka na Trg Krajine za mlađe bendove koji su imali priliku svirati na velikoj bini "Bilo je to veliko iskustvo koje nas je naučilo kako se ponašati na velikim binama". Saša Rogić, gitarista AntiDope prisjeća se tog dana prije nastupa "Na svu sreću vrijeme se proljepšalo i za razliku od dana prije, bilo je vedro i suvo, ali prilično hladno. Tonske probe koje su bile dogovorene za popodne su naravno kasnile, pa se sve opet pripremalo u prilično stisnutom rasporedu. Pozitivna stvar je što je već uvježbana ekipa tehničara i muzičara profesionalno odradila svirku kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina Banjalučana".

P4220002

Koncert je otvorio AntiDope, sa pet pjesama, a zatvorio Manessagra rege bend koji je vrlo brzo tih godina pridobio simpatije publike. Između njih, nastupao je Revolt sa svojim novim materijalom i Jubbooko Sa Negrass koji su predstavili svoj svježe izdani CD. Bilo je to doba kada su bendovi počeli ozbiljno da ulažu u svoj rad, izdaju albume, nastupaju u medijima i održavaju koncerte. Banja Luka je tada imala prostora za sve načine i oblike kulturnog izražavanja.

Iduće godine KULTURU ZVUKA IV je organizovana na više lokacija. Dnevni dio bio je, kao i prošle godine, posvećen predstavljanju omladinskih organizacija na Trgu Krajine u saradnji sa Omladinskim savjetom Banjaluke i promociji banjolučkih bendova daleko od gradske gužve. Koncert smo ovaj put organizovali na Šibovima uz saradnju sa Planinarskim domom gdje je sviralo 6 bendova (Unutrašnja Emigracija, Rakiola Vera, Vana, Fade Out, Aurora i Hantrage) Tog dana, Šibovi su bili ispunjeni čvrstim zvukom, o čemu govori i Iva Đukić, pjevačica Unutrašnje Emigracije, benda koji je prvi put nastupao pred banjolučkom publikom. "Nastupili smo prvi tog aprilskog popodneva, pomalo nenaviknuti na takav dnevni raspored nastupa, a pomalo i sa tremom, jer ipak nastupamo po prvi put na svom terenu. Sjećam se, da su ekipice ljudi sjedile na travi uživajući u laganim zvukovima sa razglasa, a onda, na scenu izlazimo mi i sve izgleda kao u montipajtonovskom skeču And Now for Something Completely Different."

P4220046

Završetkom koncerta na Šibovima, promocija se nastavila u Prostoru Kulturne Bezbjednosti GETO, gdje su se publici te večeri predstavili GETO electic kru Dj Cho i Dj MR. CoNfUzE. Ekipa koja je provela popodne na Šibovima, imala je dovoljno vremena da nakon završetka dnevne punk-hard core doze, lagano odšeta na đuskanje. Vanja Vicković, u to vrijeme koordinator vježbaonica bendova i DJeva, prve pjesme upravo je počeo puštati u PKB GETO i o tome svemu kaže: "Kultura Zvuka IV je bio festival koji je puno obećavao, pružla se prilika za promociju DJEVA i upoznavanje sa ljudima sa scene. Bilo je zadovoljstvo biti dio svega toga, od same organizacije, uživanja u muzici kvalitetnih bendova sve do kraja festivala i sumiranja iskustava. Festival je bio ujedno dobra prilika za mene kao nekog ko je tek počinjao da se bavi dj-ingom, gdje sam imao priliku da se predstavim publici. Odlična atmosfera, sjajni nastupi i publika željna muzike, sve je zaista bilo fenomenalno."

Kultura zvuka IV bila je jedinstven događaj za UNS GETO, prva svirka u prirodi, spoj urbanog i prirode, filozofija punk energije. Ovim koncertom nastavljena je tradicija organizovanja festivala u prirodi, a saradnja sa Planinarskim domom Šibovi će se još jednom ponoviti, ovog puta promocijom francuskim bendova. Iza GETA bilo je mnogo iskustva u organizaciji i promociji onog što je bila svrha osnivanja. Do 2005. godine banjalučka scena se izgradila, ojačala, stasala i bila spremna da izađe samostalno van granica Bosne i Hercegovini. A GETO je počeo razmišljati o drugim vidovima promocije scene. U planu je bilo izdavanje prvog CD VJEŽBAONICA UZVRAĆA UDARAC.

 P4220022

P4220036

P4220057

P4220054

P4220001

Foto: Ratko Pilipović

Autor: Impuls