fbpx

ŽUTA MINUTA – Samo da ne duva

ŽUTA MINUTA – Samo da ne duva

Ilustracija Jelena Žilić

Ne znam da li je ATV nakon prošlonedjeljne ekskluzive da je „vjetar udario na Srpsku“, ovog vikenda objavio i vijest o napadu snijega na RS i srpski narod s ovu stranu Drine. Taj program ne gledam iz puke pristojnosti. Nekako mi bed gledati ATV, a nisam još platio zadnji račun za struju, a svi dobro znamo kako se taj propagandni biro pod kodnim imenom televizija u najvećoj mjeri finansira.
(Prethodnu vijest o mrskom vjetru čuo sam u gostima kod prijatelja koji redovno plaća struju).

Piše: Miljan Kovač

Zato sa sigurnošću i pod punom odgovornošću tvrdim da nisu objavili vijest da su na Srpsku udarili kriminal i korupcija. Iako je riječ o staroj vijesti, ona bi za oglašivače novih neprijatelja Srpske bila prava ekskluziva, ipak ravna pilanju grane na kojoj ATV sjedi. Jer niti bi te televizije bilo, niti bi njene vedete s onu stranu ekrana pojale, kada korupcije ne bi bilo.

A bila je zgodna prigoda – upravo je u subotu obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije. U RS se o tome nije puno pričalo, jer borba protiv korupcije mogla bi se protumačiti kao direktan udar na Srpsku. A Srpska, zna se ko je. Eno joj se u Sarajevu sudi zbog nepoštovanja odluka onoga što ga nebitnim, slučajnim, zalutalim, ali uvijek njemačkim turistom zovu isti ovi za koje je Srpska drugo ime njihovog dragog gazde.

Nisu objavili, ili bar nisam čuo“ da li je Srpsku od silnog vjetra „ubila promaja“, ali u svakom slučaju bila je to opasna jugovina, a zna se kako topli vjetar s juga zna da utiče na moć rasuđivanja, čak i kod finansijski stabilnih individua. Možda tu negdje leži zec zbog kojeg odbrana stabilnog Milorada Dodika traži da mu se suđenje za koje inače tvrde da je politička montaža, prebaci iz Sarajeva u Banjaluku. Dakle, „montirani sudski proces“ zbog nepoštovanja odluka „njemačkog turiste“ koji se „lažno predstavlja“ kao visoki predstavnik međunarodne zajednice, može biti i validno i pravno zasnovano, samo ako „nelegitimni“ Sud BiH odluči da ga prebaci u neki „nepristrasni“ sud u Banjaluci, koji do sada nikog iz političkog establišmenta nije osudio!?

Iz ovoga bi se moglo zaključiti i da Kristijan Šmit u Banjaluci u tom slučaju ne bi više bio tretiran samo kao „turista“, već kao legitimni visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, kako je uostalom tretiran i kada je prošle godine donio odluke kojima je omogućio finansiranje opštih izbora, pa i zauzeo stavove kojima je Dodiku omogućio da i pored niza nepravilnosti koje dovode u pitanje regularnost izbora opet zasjedne u fotelju predsjednika ovog entiteta. Ostajenje na toj poziciji omogućilo je i njegovim agropropistima da oslovljavaju sa „Srpska“.

Ovakav poredak stvari, međutim, mogao bi zadati ozbiljnu glavobolju njegovim „ljutim političkim rivalima“ iz opozicionog PDP-a, čiji su mlađahni mudraci protekle sedmice i formalno obznanili da znaju biti bolji dodici od Dodika. Zato su i odlučili pred entitetsku skupštinu predložiti, pazite sad „Rezoluciju o afirmisanju ustavnog poretka i političkog suvereniteta RS-a i BiH“. Ukratko zaključili su da „visokog predstavnika u BiH – nema“!  I niko me ne može razuvjeriti da Dodiku od ovakve „mudrosti“ suze na oči nisu potekle (Ne moram gledati ATV da bih to znao). Pa toliku ljubav mu u negiranju Šmita nisu iskazali ni Nešić ni Tegeltija zajedno. Kakav „njemački turista“, kakve trice i kučine, udri pravo u glavu, kao Borenović, Grmuša i ekipa: Visoki predstavnik ne postoji! Od kako je Željka objasnila šta je sloboda, veća mudrost na političkoj sceni RS odavno se nije čula!

Ali nije to sve. Samo što je vladajuća većina u Skupštini preložila Nacrt o imunitetu RS, koji predviđa zaštitu od pravnog gonjenja ne samo poslanika, nego svakoga ko i najmanju vlast ima, dosjetiše se „opozicioni“ mudraci, da u njemu nešto ne štima: Otkud sada visoki predstavnik kada smo mi zaključili da njega nema, ne postoji!? (Dodik još jače zaplaka, i bi mu drago što za razliku od Šmita za mlade nade opozicije, on kao predsjednik ipak postoji).

A vjetar duva, duva... Oduvao porodično stablo, kuću Bukinca, Staru autobusku, Srpska open, Dr Đajića...

Kolumne „Žuta minuta", u sklopu serije „Impuls semafor“, objavljujemo u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert u BiH.

Autor: Impuls