fbpx

ZELENI TALAS: Ko to ruši Njemačku

Zeleni talas Jelena

Ilustracija Jelena Žilić

Eh, da Njemačka ima ono što mi imamo, pa da Šolc gostuje na javnom servisu i onako samouvjereno kaže to su sve britanski obavještajci, špijuni, izdajnici koji ruše državu. I za čas posla ubijedi veći dio javnosti u to i cijeli protest podvede pod manji incident.

piše: Jelena Jevđenić

Nekoliko hiljada ekoloških aktivista danima već protestuje protiv proširenja rudnika u selu Licerat. Reagovala je i policija, došlo je do sukoba sa demonstrantima i ima i povrijeđenih. Aktivisti su optužili policiju za korištenje prekomjerne sile.

  • Ovo zvuči kao skoro svaki ekološki protest u Bosni i Hercegovini.

Protest protiv rudnika uglja još uvijek traje, iako je policija udaljila stotine aktivista iz sela, nekoliko njih se i dalje opire deložaciji ostajući u kućicama na drveću i podzemnim tunelima.

  • Ovo zvuči kao protesti protiv malih hidroelektrana za rijeku Kruščicu u Vitezu i rijeku Željeznicu u Fojnici.

Selo je iseljeno, a posljednji stanovnik to selo je napustio 2022. nakon što je bio primoran prodati svoju nekretninu energetskoj kompaniji RWE.

  • Skoro pa slično je u selu Fajtovci kod Sanskog Mosta, gdje firma „Lager“ d.o.o. kopa ugalj, pa natjera stanovnike da prodaju svoju zemlju ili istresa ugalj na privatne parcele bez pitanja.

Sličnost sa ekološkim protestima u Bosni i Hercegovini je skoro nevjerovatna.

Bogata kompanija otkupljuje zemlju i prirodne resurse, policija koristi silu nad građanima, uništava se priroda radi profita.

Ipak, jedna stvar nije kao u Bosni i Hercegovini.

Niko se ne pita, niti pomišlja, niti spominje da su protesti napad na državu Njemačku.

Baš suprotno, podrška aktivistima dolazi iz svih dijelova Njemačke. Kritikuje se njemačka vlast, prekomjerna sila policije i korištenja uglja i fosilnih goriva.

U njemačkim gradovima nema bilborda, kao npr. u Mrkonjić Gradu, na kojem piše ko se to protivi iskopavanjima u Liceratu.

Niti se aktiviste naziva izdajnicima i stranim plaćenicima.

Niti su napravljene botovske stranice na društvenim mrežama na kojima se aktivistima stavlja meta na čelo.

A nije ni njemačka vlast poručila da svi oni koji su protiv rudnika su protiv države Njemačke.

Eh, da Njemačka ima ono što mi imamo, pa da Šolc gostuje na javnom servisu i onako samouvjereno kaže to su sve britanski obavještajci, špijuni, izadajnici koji ruše državu. I za čas posla ubijedi veći dio javnosti u to i cijeli protest podvede pod manji incident.

No, to ipak uspijeva, možda ne samo, ali najbolje u Bosni i Hercegovini.

Huškanje, laganje, bezakonje, uništavanje prirode, sve u svrhu ekonomskog „napretka“ koji samo nazaduje sa svakim novim/starim investorom koji kroči u BiH.

Pod parolom „Sva sela moraju ostati" njemački aktivisti uz veliku podršku javnosti drže liniju odbrane ovog sela.

Kod nas je malo drugačije, svi investitori moraju ostati, a za mještane i životinu sredinu će se pobrinuti strani plaćenici i rušitelji države, dok se i za njih ne pobrine država, odnosno, niko.

Kolumne „Zeleni talas", u sklopu serije „Impuls semafor“, objavljujemo u saradnji sa Fondacijom „Fridrih Ebert“ u BiH) 

Autor: Impuls