fbpx

ŽUTA MINUTA – Republika Sapunica (RS)

Žuta minuta Miljan

Nije ni Republika. Tako se samo formalno zove. Ako je ikada išta drugo i bila, godinama je lokacija na kojoj se snima jeftina sapunica. Rivalstvo između dvije familije, prepliće se iz epizode u epizodu.

Piše: Miljan Kovač

Merkurije je na čelu onih moćnijih koji godinama vladaju provincijom. Pirovi im godinama namjeravaju preuzeti vlast. Merkurijevi su jaki zato što se kod njih zna red, a taj red je Merkurijeva čvrsta pesnica i njegovo bogatstvo zbog koga mnogi u toj familiji ćute i trpe. Pirovi nemaju ni čvrstu pesnicu ni bogatstvo, zato se kod njih ne zna ko pije, ali se zna ko plaća. Zato imaju višak nekontrolisanih ambicija. Mladi i ambiciozni Heruklije je jedan od njih. Međutim, njegov potajni, a stvarni idol je Merkurije. On odobrava njegove metode čvrste pesnice, a i bogat je. Međutim, on svoje bogatstvo ne da nikome, a čvrstom pesnicom oko sebe drži šačicu odanih fanatika. Oni mu pjevaju pjesme, pišu knjige o njemu, posipaju staze cvijećem. Herkulije sanja da će jednog dana postati Merkurije, i zato gazi i preko mrtvih i preko živih, on uklanja i najbliže saradnike samo ako uvidi da bi mu mogli preoteti slavu. Koje realno i nema, ali on zbog šačice ulizica kojima je okružen misli da ima. On nikada neće postati Merkurije, jer on za razliku od ovog gospodara ima previše izvitoperene ambicije. I Merkuriju pjevaju i pišu knjige, ali on je svjestan da to rade bezvrijedne ulizice i zato im ništa ne vjeruje. Mlađani Herkulije zaslijepljen je lažnom slavom, zapravo hvalospjevima kojima ga ulizice obasipaju, jer on nikada nije mogao da razdvoji laž od istine, formu od suštine. Tačnije, njemu je forma uvijek ispred suštine.

Kada prosipa demagogiju, da bi zadivio gladnu pučinu Merkurije to radi vrlo proračunato i s tačno određenim ciljem. Njegov cilj je još više bogatstva, odnosno kako bezbjedno skloniti i sebe i stečena blaga kada za to dođe vrijeme. Herkulijeve, ambicije su međutim nezasite, on je gladan samo slave i tapšanja po ramenu i ta glad je neugasiva.

Upravo zbog toga je lako povredljiv. Ništa ga ne može povrijediti kao kada mu neko prestane tapšati. Ili „nedajbože“ počne ga kritikovati, neko koga je do nedavno smatrao saveznikom. Njegova taština se tada raspline, eksplodira, a rikošeti lete na sve strane i ne zna se gdje će koji završiti.

Herkulije nikako nije mogao da se pomiri s tim da jedna od Pirovih, njegova nekadašnja saradnica, Hulija krene u borbu za presto, na koji on ima pik. Jedva su ga njegovi skutoljupci nagovorili da se iskontroliše dok borba za presto traje. Nije ih u potpunosti poslušao, angažovao je svoje tajne sluge, poput svog zauvijek vjernog Juana, da osniva portale i portaloide, na kojima će veličati njegov lik i djelo, a bez ustezanja pljuvati i vrijeđati Huliju. Štaviše, na njegov nagovor i Juan je krenuo u boj za presto, samo kako bi što više oštetili Huliju.

Međutim, zaslijepljen zavišću i suludim ambicijama Herkuliju nije ni palo na pamet da bi njegov prljavi, ali ne baš dovoljno inteligentni plan, mogao biti razotkriven. Nakon što je bitka okončana, a Merkurije služeći se svojim prljavim trikovima zadržao presto i Hulija je javno progovorila razotkrivajući Herkulijeve prljave igre. Rezigniran time što je njegova igra tako brzo razotkrivena Herkulijo se toliko razgnjevio da je izgubio i ono malo samokontrole nad svojim do pucanja prenaduvanim egom. I taj ego je eksplodirao kao balon, i uzalud sada nemušti Juan, Herkulijeva zaljubljena hroničarka i opčinjena vikarka, sakupljaju paramparčad tog balona.

Na sve to Merkurije zadovoljno trlja ruke, jer zna da nakon što im eksplodira prenaduvani ego svi potajni obožavaoci njegovog lika i nedjela iz Pirovog tabora odmah pojure pod njegove skute. A on ih zna utješiti v.d pozicijama po javnim firmama i institucijama. Mnoge je tako udomio pa što ne bi i jednog mlađanog ambicioznog Herkulija. Osim, ako Herkulijeve ambicije opet ne prenaduvaju njegov ego pa bude tražio mnogo više od utjehe. Nadati se da to što je sazreo, ne znači i da je prezreo, ili „nedajbože“ umjesto da sazri, usahnuo. Dešava se to sa egom i kada se previše zalijeva. Gore nego kada se uopšte ne zalijeva.
Slijede nove epizode ove sapunice. Malo strpljenja i saznaćemo šta nas čeka. Za sada Hulija najavljuje bespoštednu borbu, u čemu je bezuslovno podržava Tribunije koji odavno najavljuje Herkulijev nastavak sazrijevanja. Herkulije sjedi ispred prozora, sunča se i čeka da, kada je je već sazreo, i pocrveni. Juan otvara novi portaloid, pod istim imenom.
U međuvremenu, savez besposličara, mahalaša i čiraša po društvenim mrežama likuje jer oni su sve to znali, zato ništa ne bi mijenjali jer bolje džaba hejtovat nego džaba raditi.

P.S. Svaka sličnost u ovom tekstu je namjerna, svi koji se prepoznaju neka šeruju tekst da ih i drugi prepoznaju.

Kolumne „Žuta minuta", u sklopu serije „Impuls semafor“, objavljujemo u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert u BiH.

Autor: Impuls