fbpx

CRVENI KARTON - Zločini iz porodilišta

milkica crveni karton

Ilustracija Jelena Žilić, iz knjige „Žene BiH“

Azra Bećirspahić (25), mlada, zdrava trudnica, došla je 17. marta u bolnicu u Bihaću da se porodi. Izašla je u mrtvačkom kovčegu, kao i njena kćerkica Mejrem. I mama i beba su umrle na porođaju, mada je trudnoća bila uredna i redovno kontrolisana. Zašto se to desilo? Utvrdiće, valjda, istraga. Ali, Azra i Mejrem nisu jedine žrtve. Poslijeratna BiH ima dugu i bogatu istoriju zločina u porodilištima.

piše: Milkica Milojević

Vijest o smrti mlade Petrovčanke i njene bebice potresla je BiH. I digla žene na noge. A kad se zatalasa, svašta izađe na površinu. Saznali smo da doktori i babice galame na porodilje, rugaju im se, psuju ih, a padne, bogami, i poneki šamar. Jedan je doktor akušer, kako svjedoči majka, usred poroda izjavio: „Kad žena hoće da umre, nek umre, ja odoh!“ I otišao.

Srećom, ova porodilja nije umrla. Ali, mnoge jesu.

Toda Milanković iz Skugrića kod Modriče je imala samo 21 godinu kada je 2015. umrla na porođaju. Mučila se 16 sati. I iskrvarila.

Dr Mirko Šaran, koji ju je porađao, osuđen je tek lani, na godinu dana zatvora. I ostao direktor Doma zdravlja u Derventi. Nije mu oduzeta ljekarska licenca.

U porodilištu u Gradiški je 2016. umrla Jovana Šinik, majka petoro djece iz Podgradaca. Njen sinčić Jovan je preživio porod, ali sa teškim posljedicama. Mozak mu je trajno oštećen.

Zbog smrti mlade porodilje i trajnog oštećenja zdravlja njenog sinčića, krivično su optuženi anesteziolog dr Nikola Ljucović i ginekolog dr Dejan Gvozden. Ljucović je, na osnovu nagodbe sa tužilaštvom, osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu. Suprug preminule Jovane je presudu prokomentarisao riječima: „Veću bi kaznu dobio da je pogazio kokoš na seoskom putu!“

Banjalučanka Dušanka Đurđević (32) je umrla 2019. godine, dan nakon carskog reza. Dogodilo se to na Univerzitetskom kliničkom centru RS, najvećoj i najprestižnijoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj. Zvanično, uzrok smrti je bila embolija pluća. Epilog ovog slučaja javnosti nije poznat.

Godinu kasnije na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli je nakon porođaja preminula Belma Isić (20) iz Srebrenika. Tužilaštvo još istražuje ovoj slučaj.

Zvjezdana Sučić (39), majka troje djece iz Kiseljaka, umrla je u decembru 2020. godine, nekoliko dana nakon carskog reza. Iz Kantonalne bolnice Zenica saopšteno je da je preminula „od posljedica upalnih promjena u trbuhu“.

Svjetlana Đurović je 2016. godine, kada se porađala u bolnici u Bijeljini, za dlaku izvukla živu glavu. Nakon carskog reza, njoj su u stomaku „zaboravili“ dva metra gaze. Trpjela je stravične bolove i spasila se tek kada je, na svoju ruku, otišla na operaciju u Novi Sad. Ljekari su joj zbog upale morali odstraniti dio crijeva.

Ginekologinja dr Sanja Stevanović i instrumentarka Slađana Obradović su za ovo krivično djelo iz nehata osuđene uslovno.

Dr Drena Gavranović Vujović i dr Arijana Elenkov, ginekologinje iz Opšte bolnice u Prijedoru nisu osuđene, iako su odgovorne što je mlada medicinska sestra Jelena Mitrović (23) iz Kozarske Dubice 2005. izgubila svoju prvu bebu. Tri dana se mučila, ali nisu htjeli da joj urade carski rez. Bebicu su izvukli na vakuum. Nije preživjela.

Dr Drena Gavranović Vujović je godinama nakon ovog slučaja ostala na poziciji načelnice ginekološkog odjela u prijedorskoj bolnici. Sve do penzije.

Svoju prvu bebu je 2005. izgubila i Verica Ninić (28), u porodilištu u Zvorniku. I njenoj bebici je glave došao vakuum, a zbog ove nasilne intervencije i majka je umalo platila glavom. Spasili su je, u posljednjem trenutku, ljekari u Beogradu. Danima je bila u komi. Zbog pucanja materice, morali su joj odstraniti reproduktivne organe, da bi joj spasili život. Verica nikad neće biti majka.

Dr Slobodan Marković, koji je odgovoran za njene patnje i smrt njene bebe, osuđen na dvije godine zatvora. Odležao je 15 mjeseci, nakon čega ga je pomilovao tadašnji predsjednik RS Rajko Kuzmanović.

Nije mu oduzeta ljekarska licenca.

Kada se vratio na posao, Marković je 2012. obavio još jedan porod, nakon kojeg je bebica umrla. Majka Aleksandra Ignjić tvrdi da joj je porod stimulisan dripom i da je beba rođena prerano.

I to nije sve. U porodilištu Opšte bolnice „Dr Abdulah Nakaš“ 2019. je jedna beba umrla na porodu, a druga zadobila frakturu lobanje. U Brčkom su 2017. na porođaju umrle dvije bebe, a 2019. godine još jedno novorođenče.

A vjerovatno ima još slučajeva koje mediji nisu upratili...

Najstrašniji zločin prema porodilji i bebi počinio je dr Dragomir Kerović, kojeg su mediji itekako upratili i nazvali ga „bosanski doktor Mengele“. Ovaj zločin se nije desio u porodilištu. Kerović se pobrinuo da nesretna S.S. ne stigne do porodilišta.

Ova mlada žena je bila njegova intimna partnerka i 1997. je nosila njegovo dijete. Dr Kerović ju je, neposredno pred termin za porod, oteo, uspavao i nasilno izvršio abortus, a potom je izbacio na poljanu da iskrvari i umre. Spasili su je prolaznici.

U vrijeme kada je izveo ovaj „podvig“ Kerović je bio poslanik SDS u Parlamentarnoj skupštini BiH, a prije toga je bio poslanik prvog saziva Narodne skupštine RS. Sudski proces je izbjegavao pozivajući se na poslanički imunitet. Potom je pobjegao u Beograd. Pravosnažno je osuđen tek 2004. godine, na četiri i po godine zatvora.

U međuvremenu je stekao ljekarsku licencu, koju mu Komora doktora medicine RS nikad nije oduzela.

Nakon svega dr Kerović se iz zatvora vratio među doktore i političare. Zaposlio se u Domu zdravlja u Loparama i 2016. osvojio odbornički mandat na listi Srpske napredne stranke. Eto, 244 građana i građanki je glasalo za njega!

I, šta ćemo sad? Ćutati, u stilu dobro je dok se ne puca? Spremati debele koverte za tanane bijele mantile? Aplaudirati nepodopštinama tipa „Djeca nam se rađala“? Do neke sljedeće Azre, Tode, Jovane...

(Kolumne „Crveni karton“, u sklopu serije „Impuls semafor“, objavljujemo u saradnji sa Fondacijom „Fridrih Ebert“ u BiH)

 Autor: Impuls