fbpx

Tajni recept gradiškog restorana - kako za sedam dana do 590 000 KM kredita od IRB

 Naslovna Taxbar

Restoran u kome i Dodik zna zapjevati dobio kredit iz Fonda za zapošljavanje od 590 000 KM. Ugostitelji koji nemaju takve političke veze zbog korone „stavljaju ključ u bravu“. Nastavlja li IRB kreditiranje politički podobnih!?

Piše: Miljan Kovač 

Poslovanje preduzeća iz oblasti ugostiteljstva i turizma tokom avgusta postalo je nepodnošljivo, a gubici zbog mjera uzrokovanih epidemijom drastično su povećani. Ništa bolju situaciju ugostitelji ne očekuju ni narednih mjeseci, a mnogi su već „stavili ključ u bravu“. Hiljadama zaposlenih u ovoj oblasti prijete otkazi. Na ovakvu situaciju su upozorili iz Udruženja ugostiteljskih radnika „Horeca“, zahtijevajući od Vlade RS konktretnu pomoć.

Ipak, ne dijele svi ugostitelji u Republici Srpskoj iste probleme. Oni s jačim političkim vezama nemaju previše razloga za brigu.

Znaju to vlasnici „Taxi-bara“ iz Gradiške, koji su imali tu sreću da na samom početku krize izazvane pandemijom virusa korona dobiju 590 000 KM povoljnog kredita od Investiciono-razvojne banke RS (IRB).

Zna se, kredit treba vraćati, ali ni to nije problem, ako kao u slučaju ovog gradiškog ugostitelja imaš prijatelje u vlasti, koji će te favorizovati i pomoći da dođeš do profita i u ovim teškim vremenima.

I nije „Taxi-bar“ jedini favorizovani privredni subjekt od strane vlasti, ali ovaj primjer svakako zavređuje pažnju.

Krediti

„Taxi-baru“ d.o.o. Gradiška IRB je 10. marta ove godine odobrio dva kredita u iznosu od 430 000, odnosno 160 000 konvertibilnih maraka.

Krediti su odobreni iz Fonda za razvoj i zapošljavanje.

Zahtjevi za ova dva kredita podneseni su samo sedam dana ranije, 3. marta.

„Taxi-bar“, koji se sastoji od motela i restorana sa svadbenim salonom, prema podacima koje smo dobili od IRB-a ima 19 zaposlenih radnika. Finansijski posrednik za oba ova kredita bila je Sberbanka.

IRB taxi

„Sredstva su odobrena u dva dijela, budući da u svojim osnivačkim aktima društvo ima registrovane dvije poslovne jednince, te je finansijski posrednik razdvojio plasmane, s obzirom da se finansiraju različite djelatnosti“, kažu u IRB-u.

Tvrde i da su krediti odobreni bez ikakvih urgencija i političkih pritisaka.

„Nikakvih pritisaka u odobravanju ovog kredita nije bilo niti ga je moglo biti, jer je kredit prvo odobren od strane finansijskog posrednika.“

„Pritisaka možda nije bilo, ali urgencije iz vladajućih krugova svakako jeste“, tvrde naši izvori iz ugostiteljskog sektora u Gradišci, koji se ovih dana suočavaju s velikim problemima, ali nemaju privilegije koje imaju vlasnici „Taxi-bara“.

„Taxi-bar“ je poznati ugostiteljski objekat koji je decenijama u vlasništvu porodice Jakovljević iz Gradiške. Osnivač je Mladen Jakovljević, a direktor njegov sin Zoran.

Pored ugostiteljske djelatnosti, Jakovljevići su gazdovali i preduzećem čija je djelatnost bila proizvodnja auto-guma. Za razliku od ugostiteljstva, u proizvodnji se nisu pokazali – ovo preduzeće je završilo u stečaju.

Pored kvalitetne usluge koju nude, Jakovljevići poslovnom uspjehu svakako mogu zahvaliti svom prijateljstvu s lokalnim političkim moćnicima, rado viđenim gostima njihovog restorana i motela. U „Taxi-bar“, međutim, znaju navratiti i predstavnici entitetske, pa i državne vlasti. Rado viđen gost Jakovljevića je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Gradiškom i danas kruži legenda o tome kako su dva lokalna moćnika, Slavko Dunjić tada predsjednik SDS-a i Nikola Kragulj tadašnji lider lokalnog SNSD-a, upravo u tom restoranu uz dobru kapljicu u sitne sate postigli „istorijski“ dogovor o raspodjeli moći na lokalnom nivou.

Priča kaže da je te 2004. godine nakon zatvaranje biračkih mjesta SDS mogao proglasiti pobjedu na lokalnim izborima. Međutim, narednih dana, pristizanjem glasova iz inostranstva „u vrećama“ i ponovnim prebrojavanjem, Kragulj je za dlaku pretekao Dunjića.

Mada su mnogi dovodili u pitanje ovakav postizborni obrt, dva lokalna moćnika su stvar „ispeglala“ u „Taxi-baru“, pa zvaničnih žalbi na izborni proces nije bilo.

Slavko Dunjić je na kraju čestitao pobjedniku, a prijateljstvo je isprva samozatajno, a na kraju i javno, nakon Dunjićevog napuštanja SDS-a i pristupanja taboru okupljenom oko SNSD-a, kulminiralo.

Javna je tajna da ovaj dvojac i danas vuče značajne, ako ne i glavne konce na lokalnom nivou.

Još od te čuvene noći i dogovora dva lokalna političara (ili malo ranije) „Taxi-bar“ je postao mjesto odakle je uz dobro zalivenu zakusku vođena lokalna politika.

Svaka proslava izbornog rezultata, slava opštine, dan grada, proslava dana žena, svetosavska akademija, ili bilo koje slavlje na kome se zna dobro pojesti i popiti pa i zapjevati, nezamisliva je bez angažovanja „Taxi-bara“. Za pjesmu je često zadužen lider SNSD-a, Milorad Dodik lično.

Dodik takxi bar SNSD

Bliski prijatelj porodice Jakovljević, Zoran Adžić je nakon izbora 2016. godine postao načelnik opštine Gradiška, zbog čega su u „Taxi-baru“ imali dodatni razlog za slavlje.

Od tada Jakovljević, naravno, može samo trljati ruke, naročito u izbornim godinama, kada se najviše jede i pije, a njegova kafana ne zaobilazi: Naročito kada su u pitanju razne proslave i manifestacije u organizaciji grada (ranije opštine) Gradiška.

DOkumentt1

Tako u samo jednoj godini ponuda „Taxi-bara“ za pružanje ugostiteljskih usluga i po pet puta godišnje bude izabrana kao najpovoljnija.

Cijene ovih usluga su minimalno 3000 maraka, zavisno od broja učesnika.

doc3taxibar

Drugi ugostiteljski objekti s područja Gradiške nemaju takvu privilegiju, jer nisu svi politički podobni istovremeno i bliski prijatelji s gradonačelnikom.

Praksa IRB-a o dodjeli kredita podobnima, o čemu smo i ranije pisali, očito se nastavlja.

Autor: Impuls