fbpx

Sudija Dalida Burzić i inspektor Miloš Bandić

9dalida

Dalida Burzić

Dalidu Burzić i inspektora Miloša Bandića povezuju ubistva i disciplinski postupci. Burzićeva je tokom disciplinskog postupka od glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo napredovala u sudiju Suda BiH. Protiv inspektora Miloša disciplinski postupak nije još pokrenut, ali je MUP RS u svom saopštenju već naveo da se ne radi o prijetnjama već samo o bahatom i neprofesionalnom ponašanju policijskog službenika. Iza Burzićeve je ostalo neriješeno ubistvo Dženana Memića. Ponašanje inspektora Miloša posljedica je policijske torture koja se vrši nad građanima koji traže pavdu za ubijenog Davida Dragičevića.

piše: Mirjana Tešanović 

Slučaj ubistva Dženana Memića

Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) imenovana je za sudiju Suda Bosne i Hercegovine. Imenovana je na ovu poziciju dok je disciplinski postupak protiv nje zbog slučaja ubistva Dženana Memića bio u toku.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV, rekao je kako se prilikom izbora Burzićeve na ovu funkciju rukovodilo isključivo činjenicama.

U ime tih činjenica, Tegeltija se oglasio na Facebooku:

"Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da mu zamjerim na teškim riječima i kvalifikacijama prema meni i prema VSTV-u kao instituciji. Međutim, kao predsjednik VSTV-a, ni ja ni drugi članovi VSTV-a, prilikom izbora sudija i tužilaca, nemamo pravo da se rukovodimo osjećanjima ili empatijom, nego isključivo dokazanim činjenicama".

„Naglašavam da je VSTV-u u trenutku odlučivanja bila poznata i odluka disciplinske komisije u pomenutom disciplinskom postupku”, napisao je Tegeltija.

Odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine od 12. februara disciplinska tužba protiv glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić je odbijena. Odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH nije konačna i protiv ove odluke može se izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH.

Prema Ružici Jukić, potpredsjednici VSTV, izbor Burzićeve za sudiju Suda BiH je posve opravdan, jer VSTV ima već takvu praksu da tokom disciplinskih postupaka imenuje sudije i tužioce, a i porodica Memić bi trebala biti zadovoljna što Burzićeva više neće biti na poziciji tužiteljice, gdje je, kako kaže, imala ogromnu moć već će sada raditi “u prvostepenom sudu”, a to nije nikakva nagrada.

Ako bismo se zaista rukovodili samo činjenicama onda bi stvari izgledale ovako. Ubistvo je krivično djelo i po zakonu, oštećenog, u ovom slučaju pokojnog Dženana Memića, zastupa tužilaštvo. Dalida Burzić prvo je smatrala da je smrt Memića nastupila usljed saobraćajne nesreće, potom se predomislila pa je slučaj okarakterisala kao ubistvo, da bi se ponovo predomislila i vratila se saobraćajnoj nesreći. Tužilaštvo, čija je glavna tužiteljica bila Dalida Burzić, ušlo je u postupak sa nizom materijalnih dokaza i osumnjičenima koji su priznali da su vozili kombi koji je usmrtio Memića. Kada imate priznanje počinilaca krivičnog djela potkrijepljeno  materijalnim dokazima, teško možete izgubiti postupak. Dalidi Burzić je to uspjelo. Naime, Kantonalni sud u Sarajevu donio je prvostepenu presudu kojom su počinioci djela oslobođeni.

U svakoj demokratskoj državi tužiteljica bi nakon ovakvog fijaska dala ostavku, bez obzira što se radi o prvostepenoj presudi, jer je tužilaštvo slučaj postavilo tako da ga je druga strana doslovno rasturila. I ne samo dala ostavku, mogla bi biti sretna da ostatak karijere provede u sudskoj pisarnici, jer država ne voli da gubi, jer kad država gubi onda građani gube povjerenje u pravosuđe, jer sudski postupci koštaju i jer to plaćaju poreski obveznici, odnosno građani.

Ali mi imamo mafijašku državu u kojoj se tužiteljica koja izgubi slučaj u kome su okrivljeni priznali djelo ne „šutne“ u pisarnicu, nego unaprijedi u sudiju i to najvišeg suda u državi. Tamo će biti mirna i zaštićena kao polarni medvjed. Jer, Dalida Burzić zaslužuje nagradu za montirani proces. Neko drugi moraće da izađe na crtu Dženanovom ocu Murizu Memiću i njegovom advokatu Ifetu Feragetu.

Slučaj ubistva Davida Dragičevića

Iako se inspektor Miloš Bandić pominje u prijetnjama novinaru Ivanu Begiću, a snimak prijetnji je pokušao na zasjedanju Narodne skupštine RS da pusti poslanik Draško Stanivuković, ovaj slučaj ne može se posmatrati izvan konteksta ubistva Davida Dragičevića.

Višemjesečna svakodnevna okupljanja porodice ubijenog Dragičevića, aktivista grupe Pravda za Davida i građana Banjaluke eskalirala su na katolički Božić kada su uhapšeni roditelji ubijenog mladića, Davor Dragičević i Suzana Radanović, a policija primijenila silu prema građanima koji su mirno stajali na trgu. Hapšenja i maltretiranja građana nastavljena su i nakon Božića i traju sve do danas. Davor Dragičević morao je da napusti BiH zbog straha da ga policija namjerava likvidirati. Tokom „krvavog Božića“ privođeni su i Ivan Begić i Draško Stanivuković.

Kada je 12. i 13. februara Ivan Begić ponovo priveden u policiju nastao je i sporni snimak inspektora Miloša. Unutrašnja kontrola Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a Republike Srpske priznala je da se na snimku čuje glas policijskog službenika i informisala javnost kako će protiv “istog biti pokrenut disciplinski postupak”.

 

U istom saopštenju, MUP RS konstatuje da se na snimku ne čuju prijetnje, već samo bahato i neprofesionalno ponašanje policijskog službenika. Dakle, prije nego je disciplinski postupak pokrenut mi znamo njegov ishod, “samo bahato i neprofesionalno”.

Jer, inspektor Milan Bandić je tako navikao, još od vremena kada je saslušavao Milana Vukelića radi krivičnog djela “ugrožavanja sigurnosti”. Onog istog Milana Vukelića koji je ubijen 2007. godine u eksploziji podmetnutoj ispod automobila kojim je upravljao, u neposrednoj blizini zgrade u kojoj je sjedište Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Ubistvo Vukelića još nije riješeno.

banic

Istraga o ubistvu Davida Dragičevića stoji na mjestu iako njegovi roditelji i njihov advokat Ifet Feraget tvrde da tužilaštvo ima sve potrebne dokaze za pokretanje postupka.

U montiranu policijsku verziju slučaja po kojoj je David Dragičević 17. marta prošle godine izašao u grad, malo pio, malo se drogirao, malo se potukao, pa kad je krenuo kući kupio pitu, pojeo je, obio kuću iz koje je ukrao novac, laptop i ključeve od te kuće, a onda skočio u rječicu Crkvenu teško da neko još vjeruje, osim ministra Dragana Lukača.

Lukač nikada nije zvanično osporio verziju koju je policija iznijela na press- konferenciji 26. marta 2018. godine. Samo je dopunio novim okolnostima i svjedocima.

Ova dva slučaja najbolji su primjeri da u ovoj državi više ne možemo govoriti ni o korupciji, već o privatizaciji državnih institucija, posebno policije i pravosuđa, radi zaštite mafijaških kartela koje čine pojedini političari i njima bliski tajkuni. To više nije sistem koji je moguće reformisati, tu ne pomažu smjernice i upitnici, to je mafija koja ima svoje nalogodavce i izvršioce. A zna se kako se obračunava sa mafijom. 

Impuls