fbpx

Potvrđeno pisanje Impulsa iz februara 2019: SIPA uhapsila osumnjičene za zločine nad srpskim civilima u Hrasnici

Muhamed tekst

Malo manje od tri godine nakon što je Impuls objavio tekst pod naslovom „Početak kraja hrasničkog klana“, čiji je autor Muhamed Kovačević, pripadnici SIPA-e  uhapsili su pet lica osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima u Hrasnici.

SIPA je 07. decembra u Sarajevu lišila slobode Vahida Alađuza, Senada Gadžu, Nezira Agana, Muju Vatreša u Sulju Hebiba.

Istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti s područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru u školi "Aleksa Šantić" i zatvoru u u blizini nebodera u naselju Hrasnica.

Oni se terete za ubistva najmanje osam zarobljenika civila, a među osumnjičenim su i direktni izvršioci zločina.

Ista lica pominju se i u tekstu koji smo objavili 25.februara 2019 godine, a u kome se govori o ovom strašnom zločinu.

 „Nakon što su početkom marta 1992. godine bile postavljene barikade u sarajevkom naselju Ilidža, samo to naselje se počelo mirnim putem dijeliti na tzv. Srpsku Ilidžu i naselja u kojima su većinom živjeli Bošnjaci. Već znatno ranije, ali od tog marta i zvanično, na području ilidžanskog naselja Hrasnica počela je djelovati Patriotska liga, na čijem čelu je bio Husein Mahmutović (preminuo), zatim Mujo Kučević (preminuo), te kao prvi komadant tadašnje vojne policije Haris Ibrahimović. Komandna odgovornost ovih ljudi će se završiti krajem maja iste godine, kada je osnovana zvanična brigada pod nazivom 104. motorizovana brigada, u okviru Prvog korpusa Armije RbiH“, navodi se između ostalog u tekstu u pomenutom tekstu impulsa koji možete čitati na ovom linku

Impuls