fbpx

Gradiška – Prodaja nekretnina u vlasništvu grada po minimalnim cijenama

dragoje lukica 11

Poslovni prostor u vlasništvu Grada prodan za nešto više od početne cijene. Na tender pristigla samo jedna ponuda. Još jedna nekretnina u samom centru grada otkupljena je po minimalnoj cijeni.

piše: Vesna Malešević

Tržište nekretninama je u ekspanziji što je dovelo do veće potražnje parcela, stambenih i poslovnih prostora. Cijene kvadrata su u porastu zbog poskupljenja građevinskog materijala ali i sigurnosti ulaganja novca u nekretnine.

Prodaju nekretnina u svom vlasništvu grad Gradiška je prepoznala kao priliku da inkasira novac u budžet. Ponuda građevinskog zemljišta i poslovnih prostora u vlasništvu grada redovno je postavljena na oglasnoj tabli gradske uprave. Ovaj grad je jedan od rijetkih u kojima je moguće kupiti poslovni prostor na šetalištu sa pogledom na park za 66.000 maraka. Isplativost kupovine poslovnog prostora nije upitna jer je centar grada, ono što ostaje nejasno kako je stigla samo jedna ponuda koja je tek nešto viša od početne.

Jedna kuća dvije cijene

Kuća u ulici Dragoje Lukića 11. u svom prizemlju ima poslovni prostor od 65,58 kvadrata koji je do neki dan bio u vlasništvu grada, a koji je prodan u pola cijene od privatnog stana koji se nalazi iznad lokala. Odbornici grada su na petoj redovnoj skupštini donijeli odluku o prodaji poslovnog prostora neposrednom pogodbom i ovlastili gradonačelnika da zaključi ugovor. Početna cijena ovog lokala je procijenjena na 1.000 maraka po kvadratu a budući vlasnik je izdvojio tek nešto više od ponuđene cijene i platio 66.000 KM za luksuznu lokaciju. Iznad poslovnog prostora je privatni stambeni prostor od 100 kvadrata sa terasom, koji se na oglasima prodaje za 130 hiljada maraka. Razlike u kvadraturi ima, no poslovni prostor za razliku od stambenog je komercijalnog karaktera.

gradiška odluka

gradiša odluka2

Ova nekretnina nije jedina koja se našla u Odluci o prodaji nepokretnosti putem licitacije objavljenoj u službenom glasniku grada broj 8/21 u aprilu ove godine. U ponudi su poslovni objekati koji se nalaze u glavnoj ulici i to u zgradi poznatoj kao “Most” po početnoj cijeni od 1.100km po kvadratu, te poslovni prostor u zgradi “P+8” od 108 kvadrata na devetom spratu po početnoj cijeni od 800 maraka. Poređenja radi kvadrat poslovnog prostora na manje atraktivnoj lokaciji u Gradišci košta 2.500 maraka.

200300449 238609544357051 7389215697910237842 n

Parcele i zone za odvažne

Izmještanjem carinskog terminala iz grada otvorile su se prilike za prodaju građevinskog zemljišta kojeg je grad stavio na licitaciju još u 2019. sa najvišom cijenom od 60 KM po kvadratu. Luksuzni stambeni prostori treba da se izgrade kod nekadašnje Levite i Jelšingrada u blizini bazena, a izmjena regulacionog plana dopustiće gradnju u neposrednoj blizini nove sportske dvorane i na mjestu sadašnjeg Metala. Preduzeće Metal je već kupilo građevinsko zemljište u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola po minimalnoj cijeni od 1 marke po kvadratnom metru.

Opština Gradiška daje priliku i privrednim subjektima da po minimalnim cijenama otkupe zemljište ili rentaju hale na dvije lokacije simboličnih naziva Greenfield i Brownfield. Prva lokacija je poznata kao Agroindustrijska zona Nova Topola koja je nastala na poljoprivrednom zemljištu, a u kojoj se nudi komunalna infrastruktura, djelomično izgrađene ceste unutar zone i besplatna naknada za uređenje građevinskog zemljišta po cijeni od 1 do 80 KM.

Druga lokacija je Liman ili Brownfield zona koja se nalazi u neposrednoj blizini budućeg graničnog prelaza i koja je u državnom i privatnom vlasništvu te je ovdje bilo moguće kupiti zemlju i kuće od povratnika direktnom pogodbom bez posredstva gradskih vlasti, koje tek planiraju popularizaciju ovog dijela.

Autor: Impuls