fbpx

Firma za selidbe izdaje portal „Tanjug Srpske“, i izrađuje medijsku analizu za „Autoputeve Republike Srpske“

Firma za selidbe izdaje portal „Tanjug Srpske“, i izrađuje medijsku analizu za „Autoputeve Republike Srpske“

Foto: Agencije

To što je kao pretežna djelatnost firme „Bepiservice“ doo u zvaničnom registru navedena „usluge preseljenja“ rukovodsto „Autoputeva Republike Srpske“, nije omelo da ovom preduzeću dodijeli posao izrade „Analize medijskog predstavljanja i izvještavanja o projektima u poslovanju preduzeća“.

Piše: Miljan Kovač

„Bepiservice“ je, bez obzira na pretežnu djelatnost za koju je registrovana, istovremeno i izdavač portala „Tanjug Srpske“, što je navedeno i u impresumu ovog medija, čiji je glavni i odgovorni urednik Zoran Šarenac.

Zbog neovlaštene (zlo)upotrebe imena, reagovao je i beogradski „Tanjug“.

„Tanjug novinska agencija iz Beograda nema nikakve veze sa portalom Tanjug Srpske. Takođe, preduzete su sve pravne radnje od trenutka kada smo saznali da portal postoji“, rekli su nam u ovoj agenciji.

zkretenac

Zoran Šarenac/ Foto: N1

Riječ je o portalu poznatom po tekstovima u kojima se bez utvrđivanja, činjenica i ikakvih dokaza prozivaju aktivisti civilnog društva, političari, pa i novinari, koji se usude javno kritikovati aktuelnu vlast u Republici Srpskoj. Pri tome se nerijetko koristi i neprimjeren rječnik bogat uvredama i klevetama.
Ujedno to je i jedina medijska referenca firme kojoj su „Autoputevi Republike Srpske“ dodijelili izradu analize medijskog predstavljanja i izvještavanja i za to platili 4.000 maraka bez PDV-a.

Impresum

Zašto je posao koji bi trebao da se odnosi na medijsku analizu, dobila firma koja se bavi uslugama preseljenja, odgovor iz „Autoputeva RS“ nismo dobili.

Nisu nam odgovorili ni šta je naručena analiza pokazala.

Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača 12. aprila prošle godine je potpisao v.d. direktora Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Nedeljko Ćorić, a vrijednost dodijeljenog posla je 4.000 maraka bez PDV-a.

Interesantno je, da je samo dan ranije, 11. aprila Ćorić donio i Odluku da se posao izrade „Analize medijskog predstavljanja i izvještavanja o projektima u poslovanju preduzeća“, vrijedan 6.000 maraka, bez PDV-a, dodijeli agenciji „Ninamedia“ iz Banjaluke. Za razliku od preduzeća za „usluge preseljanja“, ova agencija je zaista registrovana za „Istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja“.

bepeeee

Međutim, kako je navedeno u Odluci koju je 12. aprila, potpisao Ćorić ispostavilo se da je neophodna „nabavka dodatnih usluga“.

„Imajući u vidu da navedeni iznos nije dovoljan da bi se u potpunosti izvršila analiza medijskog predstavljanja i izvještavanja o projektima u poslovanju preduzeća, ukazala se potreba da se izvrši nabavka istih dodatnih usluga“, navodi se u odluci v.d. direktora „Autoputeva Republike Srpske“.

Interesantno je da u samoj Odluci direktor priznaje da je posao nabavke „istovrsne usluge“ podijeljen na dvije nabavke da bi se izbjegao „Otvoreni postupak“ i omogućilo potpisivanje direktnih sporazuma. Na taj način je izbjegnuta moguća konkurencija odabranim ponuđačima.

Član 87. stav 3 Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine koji je i u ovoj Odluci citiran propisuje da se direktni sporazum za nabavku robe, usluga ili radova može propisati za vrijednost do 6.000 maraka bez PDV-a. Takođe je propisano da ukupna procijenjena vrijednost direktnih sporazuma za istovrsne nabavke bez PDV-a ne može prelaziti 10.000 maraka godišnje.

Impuls