fbpx

Dunjić ne plaća dugove, ne gubi na tenderima i smjenjuje neposlušne

Dunjic prava

Foto: gradiska.com

Privatna firma Slavka Dunjića, predsjednika Upravnog odbora Doma zdravlja Gradiška, duguje toj javnoj zdravstvenoj ustanovi blizu 50 000 maraka. Umjesto da slučaj bude procesuiran, a Dunjić u najboljem slučaju smijenjen, biće smijenjena direktorica Doma zdravlja, koja se usudila javno objelodaniti ovaj podatak i zatražiti naplatu potraživanja.

Piše: Miljan Kovač

U direktorsku fotelju će Siniša Adžić, donedavno direktor firme u Dunjićevom vlasništu.
Od tužbe protiv „Specijalističkog centra (SC) Dunjić“ tako neće biti ništa.
Sve je to moguće u lokalnoj zajednici u kojoj pojedinac, poput Slavka Dunjića, decenijama vuče političke i finansijske konce.
Da li će tako i ostati nakon istrage, koju protiv njega vodi Republičko javno tužilaštvo zbog „trgovine uticajem“, ostaje da se vidi.
Dunjić je, prema kazivanju svjedoka, od više lica naplatio bar po 5000 maraka za radno mjesto u javnom sektoru.
Izjavu tužilaštvu u svojstvu svjedoka dala je i odlazeća direktorica Doma zdravlja. Od nje je Dunjić tražio da zapošljava one, od kojih je to lično naplatio.

Možemo li se „dogovoriti“?
Osim što je predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja Gradiška, Slavko Dunjić je i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, visoki funkcioner stranke „Ujedinjena Srpska“ i predsjednik njene lokalne organizacije u tom gradu.
Njegova supruga Brana Dunjić formalno je vlasnica privatne zdravstvene ustanove „SC Dunjić“.
„SC Dunjić“ svake godine potpisuje ugovor s Domom zdravlja Gradiška. Po tom ugovoru iz ove privatne ambulante pacijenti se upućuju u laboratoriju, na rentgen ili po neku drugu uslugu, koju ova ambulanta nema u svojoj ponudi.
Prije eskalacije pandemije korona virusa za navedene usluge Dom zdravlja je mjesečno fakturisao „SC Dunjić“ iznose od 300 do 800 konvertibilnih maraka.
Od početka pandemije broj usluga je enormno porastao pa su porasli i iznosi na fakturama iz Doma zdravlja.
Ti iznosi se u periodu pandemije kreću od 1 000 pa i do 3 000 maraka mjesečno, a od oktobra prošle godine do aprila ove znali su iznositi i preko 5 000 maraka.
„SC Dunjić“ je međutim izignorisao ove fakture, tako da je njihov dug zaključno s junom ove godine prešao iznos od 40 hiljada maraka.
U međuvremenu, smatrajući da su fakture neopravdano uvećene, iz „SC Dunjić“ su se 12. maja ove godine obratili Domu zdravlja s primjedbom i prijedlogom za „rješenje problema“.
Tačnije, umjesto da dug plate u punom iznosu, ponudili su nagodbu o djelimičnom plaćanju dugovanja.
„Prosjek za jedan mjesec ranijih godina: 2018., 2019. i 2020. godine do oktobra je iznosio 730 KM, a od oktobra 2020. godine do aprila 2021. godine iznosi
5 252,19 KM“, požalili su se iz ove privatne zdravstvene ustanove.
U nastavku ovog dopisa pokazali su i spremenost na „cjenkanje“: „ Želimo da vas obavijestimo da smo voljni platiti iznos prosjeka do oktobra 2020. godine uvećan za 10-20%“.
U Domu zdravlja ipak nisu bili zainteresovani za cjenkanje pa je ovakav prijedlog odmah odbijen. „Obavještavamo vas da ne možemo prihvatiti vaš prijedlog iznesen u dopisu br. 65/21 od 12. 05. 2021. godine, koji se odnosi na fakturisanje naših usluga, urađenih pacijentima registrovanim u vašoj ambulanti porodične medicine. Usluge su fakturisane realno prema broju izvršenih usluga, a što je u skladu sa zaključenim ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji“, odgovoreno je iz Doma zdravlja 14. maja ove godine na prijedlog „SC Dunjić“.

ponuda odgovor

 

Dunjićima, očito, nije ni na kraj pameti da izmire dug, zbog čega je bilo očekivano da Dom zdravlja zatraži raskid ugovora i sudskim putem zatraži izmirenje potraživanja.
Međutim, tada na scenu stupa Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, koji je u potpunosti stao na stranu dužnika. Ne negirajući postojanje duga, fond je iznio stav po kome je Dom zdravlja i dalje dužan primati pacijente „SC Dunjić“, a pozvali su se i na situaciju nastalu zbog pandemije korona virusa.

Ovakva situacije izašla je na vidjelo na sjednici Skupštine grada Gradiška
30. avgusta ove godine, kada je odgovarajući na pitanje opozicione odbornice Milice Šukalo, direktorica Doma zdravlja, dr Vesna Gluvić-Čelić iznijela informaciju o dugovanjima „SC Dunjić“ prema ovoj ustanovi. Dunjić nije skrivao da je ovakvo iznošenje informacija doživio kao atak na njega lično, ali i na njegov biznis. Uslijedio je i odgovor u pisanoj formi koji je „SC Dunjić“ uputio Skupštini grada Gradiška. Informacije iznesene na sjednici skupštine grada nazvane su klevetama koje štete njihovom poslovnom ugledu, a priložen je i stav fonda zdravstva RS.

Nema „dobrog posla“ bez politike
Jake političke i poslovne veze Slavka Dunjića, tvrde upućeni, uticale su na neshvatljiv stav fonda, koji je poguban za gradiški Dom zdravlja. O tim vezama, uostalom, svjedoče i unosni poslovi između ovog javnog fonda i Dunjićeve privatne firme „Wellmedic“. Ova firma dugogodišnji je favorit javnih nabavki Fonda zdavstvenog osiguranja RS, ali i mnogih javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.
Među mnogobrojnim Dunjićevim uspjesima na tenderima javnih nabavki ističe se svakako ona od 7. 3. 2014. godine.

Samo za taj jedan dan „Wellmedic“ je s Fondom zdravstvenog osiguranja RS sklopio ugovor „težak“ 708 800 KM, za nabavku „hidrofilne gaze“. Bilo je to baš u trenutku kada je Slavko Dunjić, tada poslanik u Narodnoj skupštini RS, odlučio napustiti opozicioni SDS i prikloniti se koliciji okupljenoj oko vladajućeg SNSD-a. Nedugo zatim osnovao je stranku „Izvorna SDS“, koja se poslije integrisala u Ujedinjenu Srpsku Nenada Stevandića.
Koliko je promjena političkog kursa uticala na njegove „poslovne uspjehe“, nije lako procijeniti. Ali da mu dobro ide, svjedoči podatak da je i u martu ove godine od Univerzitetskog kliničkog centra RS dobio posao javne nabavke podijeljen u 8 lotova ukupne vrijednosti 377 537,15 konvertibilnih maraka. Riječ je o nabavci kanila, igala za injekcije, inzulinskih šprica i drugih medicinskih sredstava.
Donedavno, direktor „Wellmedica“ bio je Siniša Adžić, novi favorit Slavka Dunjića na čelu Doma zdravlja Gradiška.

 

Traži se poslušan

Kao nekome kome biznis i politika nikada ne idu odvojeno, Dunjiću nikako ne ide u prilog to što aktuelna v.d. direktorica Doma zdravlja, iako je na tu funkciju postavljena kao kadar njegove partije, nije spremna da „ćuti i sluša“.

Bilo mu je to jasno i ubrzo nakon njenog imenovanja 2018. godine, kada je tražio da Dom zdravlja Gradiška „preuzme“ njegovog sina, takođe Slavka Dunjića, specijalizanta tamošnje bolnice i za to plati odštetu toj zdravstvenoj ustanovi od 119 000 maraka.

To bar tvrdi v.d. direktorica Doma zdravlja, koja kaže da bi taj iznos s drugim pripadajućim troškovima bio i preko 160 000 maraka“.

Dr Vesna Gluvic Celic moja gradiska

Dr Vesna Gluvić-Čelić/ foto: mojagradiska.com

Odbila je ovaj zahtjev i to je, prema njenim riječima, početak Dunjićevih pritisaka na nju.
S pozicije direktora firme „Wellmedic“, Siniša Adžić je nakon lokalnih izbora 2016. godine imenovan za načelnika odjeljenja za finansije opštine (danas grada) Gradiška. Imenovan je kao kadar stranke koju u tom gradu predvodi Slavko Dunjić.

To što je načelnik odjeljenja za finansije, Adžiću nije predstavljalo prepreku da istovremeno postane i direktor svoje porodične firme. Firma „Grand Trading“, čiji je formalni vlasnik njegova majka Dušanka Adžić, registrovana je
14. 6. 2019. godine. Samo par mjeseci poslije ovo preduzeće je postalo poželjan partner javnih preduzeća i ustanova. Tako je za samo jedan dan, 20.12. 2019. Javna predškolska ustanova „Lepa Radić“ s Adžićem potpisala čak tri direktna sporazuma o nabavci robe. Precizno, potpisali su dva ugovora od po 5 988 maraka i jedan od 5 743 marke. Od firme načelnika odjeljenja za finansije kupili su pribor za crtanje, odjevne radne predmete, sanitarni materijal.

Istu robu JPU „Lepa Radić“ od iste firme nabavila je i u decembru 2020. godine, po gotovo identičnoj cijeni.
U međuvremenu, s Adžićima su trgovali i Protivgradna preventiva RS, gradiški Vodovod, ali i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i to u više navrata. Interesantno, javna nabavka je svaki put izvršena po sistemu direktnog sporazuma.

Štaviše, grad Gradiška je s firmom svog načelnika odjeljenja Siniše Adžića 28.12. 2020. potpisao ugovor o nabavci medicinskih maski.

Sinisa Adzic fb

Siniša Adžić/ foto: Facebook

Samo dan poslije, 29.12. 2020. Siniša Adžić je izabran na novu dužnost – postao je potpredsjednik Skupštine grada Gradiška.

To, naravno, nije ni najamnje omelo njegov privatni biznis, što ga uz činjenicu da svih ovih godina nikada nije dovedena u pitanje njegova lojalnost Slavku Dunjiću, „preporučuje“ za poziciju direktora Doma zdravlja, u kome je Dunjić predsjednik Upravnog odbora. Sve dok ih, eventualno, ishod istrage koju tužilaštvo vodi, ne „razdvoji“.

Istraga stvarno u toku
Ima Dunjić i ozbiljnijih razloga za brigu.
Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežeg oblika privrednog krimanala Republičkog javnog tužilaštva zaprimilo je 19. 1. 2021. usmenu prijavu protiv Slavka Dunjića, inače predsjednika gradskog odbora Ujedinjene Srpske u Gradišci.
U prijavi se, između ostalog, navodi da je u više navrata uzimao značajna finansijska sredstva od navedenih lica, uz obećanje da će im, koristeći politički uticaj, obezbijediti radno mjesto u javnom sektoru.

Tako je, prema prijavi, od jednog lica uzeo 5 000 maraka u zamjenu za posao u
civilnoj zaštiti.

krivicna 1

U drugom slučaju Dunjić je u ljeto 2019. godine, kako se tvrdi, od izvjesnog
R. Š. najprije uzeo 3 000 maraka kako bi njegovom sinu G.Š. omogućio odrađivanje pripravničkog staža, a zatim i 5 000 maraka uz obećanje da će mu omogućiti zaposlenje u Domu zdravlja.

Upravo u ovom slučaju Dunjićevim namjerama je na put stala direktorica Doma zdravlja, koja je odbila njegov zahtjev da zaposli lice od koga je tu uslugu naplatio.

Izrevoltiran njenim odbijanjem poslušnosti, Slavko Dunjić je na kraju od direktorice zatražio da ona vrati novac koji je on naplatio od R.Š. što je ona kategorično odbila.

Prijava je dopunjena 14. maja ove godine podatkom da je i za posao u pošti u Novoj Topoli od jednog lica Dunjić uzeo nagradu od 5 000 maraka.
Interesantno je da se tužilaštvu preporučuje da u vezi s ovim i drugim slučajevima sasluša i Sinišu Adžića. (Dokumet je u posjedu Impulsa.)

Da li ćemo prije znati ishod istrage ili će „SC Dunjić“ potpisati novi godišnji ugovor s novim direktorom Doma zdravlja, ubrzo ćemo znati.

 

Impuls