fbpx

Krivična prijava za bivšeg načelnika Gračaca zbog izdavanja dozvole za hidrocentralu na izvoru Une

Krivična prijava za bivšeg načelnika Gračaca zbog izdavanja dozvole za hidrocentralu na izvoru Une

Foto: Gerila

"Uključivanje tužilaštva ne znači nužno da će biti podignuta optužnica, a krivični proces može trajati godinama. Ključno je da medijska pažnja ostane usmjerena na ovaj slučaj kako bismo zaštitili rijeku Unu", poručili su iz Udruge Una.

Državni inspektorat Republike Hrvatske je podnio krivičnu prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu za gradnju minihidroelektrane na izvoru rijeke Une u naselju Donja Suvaja a Zadarski list nezvanično saznaje da je u pitanju Tadija Šišić, voditelju Ispostave Gračac Zadarske županije i bivšem načelniku Opštine Gračac.

Krivična prijava protiv Šišića podignuta je zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlaštenja, na temelju odredbi čl. 291. stavka 1. Kaznenog zakona, a Šišić nije bio dostupan za komentar jer je na godišnjem odmoru kako je rečeno ovom mediju u Ispostavi Gračac, trenutno na godišnjem odmoru.

“Državni inspektorat zaprimio je nalaz upravnog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije nad radom Upravnog odjela Zadarske županije u vezi sa zahvatom izgradnje male hidroelektrane “Una-mlin” u kojem je utvrđeno da nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, da nije zatraženo mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš prije izmjene i dopune lokacijske dozvole, da su rješenja kojima se utvrđuju vodopravni uvjeti izdana na temelju nepotpune dokumentacije nositelja zahvata”, istakli su iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Iz Udruge Una Srb su pozdravili aktivnosti Državnog inspektorata ali upozoravaju javnost da odbrana rijeke Une tek predstoji u danima i sedmicama koje dolaze.

“Ne smijemo se lako zavarati. Iako krivična prijava zvuči ozbiljno, to je tek početak istrage. U ovom trenutku, uključivanje tužilaštva ne znači nužno da će biti podignuta optužnica, a krivični proces može trajati godinama. Ključno je da medijska pažnja ostane usmjerena na ovaj slučaj kako bismo osigurali odgovarajuće korake i zaštitili rijeku Unu”, rekli su iz Udruge Una.
 
Državni inspektorat je za izdanu lokacijsku dozvolu i njenu izmjenu i dopunu te za izdanu građevinsku dozvolu, zatražio upravni nadzor Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i uz zahtjev priložio nalaz upravnog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.
 

Inspekcija zaštite okoliša je utvrdila da prije ishođenja Izmjene i dopune lokacijske dozvole, nositelj zahvata nije od nadležnog Ministarstva zatražio mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš.

Od Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije zatraženo je da utvrdi je li zahvat izgradnje male hidroelektrane “Una-mlin” prouzrokovao štetnu posljedicu za prirodu s obzirom da se zahvat izvodi na području ekološke mreže Natura 20000 “HR 2001069 Kanjon Une”.
 

“Svaki dan se dežura, ljudi su na Uni i organizirani su u smjene. Potičemo sve da nastave pisati o ovoj situaciji, ali budu strpljivi s donošenjem zaključaka. Jedini zaključak može biti službeni dokument o obustavi radova, kojeg svi čekamo. Prvi koraci su napravljeni, pojedina državna tijela su reagirala, čekamo i na ostala”, poručili su iz Udruženja Una Srb.

Gerila