fbpx

Dok nacionalni spomenik Ovčiji brod u Nevesinju propada- institucije ne znaju ko je nadležan za obnovu

Dok nacionalni spomenik Ovčiji brod u Nevesinju propada- institucije ne znaju ko je nadležan za obnovu

Foto: Nestvarna mesta

Most Ovčiji brod u Nevesinju izuzetno je remek djelo koje su podigle Osmanlije najvjerovatnije u 17. Ili 18. vijeku. Spominje se kao potencijalni kandidat za UNESCO- ovu listu Svjetskog kulturnog nasljeđa. Most je oštećen i propada, a Republički zavod za zaštiti kulturno- istorijskog nasljeđa RS ne mari, ne rade svoj posao. Opština Nevesinje i njihova turistička organizacija nije preduzela nikakve korake za zaštitu ovog istorijskog spomenika, prebacuju odgovornost jedni na druge. Inžinjeri HET-a, za koje se tvrdi da će raditi istraživanja, ne znaju o čemu se radi.

Piše: Sanja Vasković

Stanovnici Bosne i Hercegovine opterećeni svakodnevnim egzistencijalnim problemima nekada nemaju  vremena ni sluha za kulturno nasljeđe i vrijedne spomenike u BiH, no kada oni kojima je posao zaštita i očuvanje spomenika ne mare za to, znači da će se nastaviti izgradnja nelegalnih objekata na područjima arheoloških nalazišta i nacionalnih spomenika ili da će isti ostati zanemareni. Ista takva sudbina čeka most Ovčiji brod u Nevesinju ukoliko se u skorije vrijeme ne pokrene njegova obnova.

TIKA želi izdvojiti sredstva, Republički zavod za zaštitu kulturno- istorijskog i prirodnog nasleđa RS nema potrebne podatke

Za obnovu ovog mosta zainteresovana je Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA), koja ima predstavništva u 60 zemalja svijeta, a u Bosni i Hercegovini je realizovala oko 900 projekata iz različitih oblasti, a najčešće onih iz perioda turske vladavine u BiH, kao što je slučaj sa obnovom mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi spomenika svjetske baštine.

No, da bi krenuli u realizaciji projekta potrebni su im osnovni podaci, odnosno izvršena geomehanička istraživanja i druge tehničke specifikacije vezano za ovaj objekat. Borba sa onim koji bi trebali raditi svoj posao za nas traje od decembra prošle godine. Naši novinari stupili su u kontakt sa dr Milijanom Okilj, načelnicom Odjeljenja za zaštitu kulturno- istorijskog nasljeđa u nadležnom zavodu, koja nam je potvrdila da je odranije upoznata sa namjerama da se izvrši rekonstrukcija mosta Ovčiji brod u Nevesinju, da je ovaj Zavod bio u kontaktu sa pomenutom turskom agencijom, ali da tražene podatke nemaju.

Ko je nadležan?

Na naše molbe da nam se dostave dokumenti vezano za ovaj projekat u saradnji sa TIKA-om iz Republičkog zavoda nikada nisu odgovorili. Proveli smo dane tražeći odgovore ko je nadležan za pomenuta istraživanja i zašto nisu još uvijek započeta s obzirom na oštećenja na mostu koja se povećavaju svakodnevno. 

most ovciji brod

Dio oštećenja mosta, Foto: SPIN Info

U telefonskom razgovoru načelnica Milijana Okilj naknadno nam je rekla da će na proljeće ove godine geomehanička istraživanja raditi inžinjeri Hidroelektrana na Trebišnjici (!?)

Prošlo je i proljeće, nakon čega smo se obratili direktoru HET-a Gordanu Mišeljiću koji je na naš upit kratko odgovorio:

“Vjerujem da ta istraživanja je trebala da radi HE Dabar, pa bi bilo dobro da njih upitate”.

I tako u krug mjesecima, dok oni kojih se najviše tiče, Opština Nevesinje- ćute.

Na naša pitanja nisu odgovorili nikada, pa ni ovaj put. U međuvremenu, Nevesinjci su konstantno izloženi političkim pritiscima i ucjenama od strane SNSD-ovog načelnika Milenka Avdalovića. Na ispitivanja se privode svi oni koji se usude napisati nešto protiv aktuelne vlasti. Turistička organizacije Nevesinje skoro da nema nikakve ingerencije, osim što se most pominje kao jedna od turističkih atrakcija. Osim toga, toliko su ažurni da je posljednja vijest na njihovoj zvaničnoj stranici objavljena u martu prošle godine.

Profesor Adnan Kaljanac, rukovodilac katedre za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu prije par dana govorio je za Oslobođenje o tome kako je nelegalna gradnja na području nacionalnih spomenika i nalazišta postalo gotovo normalna pojava.

“Mi zapravo nikako ne marimo za kulturno blago koje imamo. Ne mora nam neko to govoriti, mi definitivno svakako ne marimo za kulturno blago, osim ako nam ne može biti korisno za neke političke svrhe ili nešto slično. Mi ne marimo za baštinu. Kod nas se baština svakodnevno uništava i to ne samo izgradnjom, već i upotrebom detektora prilikom amaterskih iskopavanja, da ne govorimo čak i o uplivu stranih institucija ili stranih arheologa” izjavio je Kaljanac.

Ovčiji brod najstariji je most preko rijeke Zalomke koji se nalazi u selu Bratač blizu Nevesinja. Most je izgrađen od kamena, s tri luka. Dug je 35, a širok tri metra. Ime su mu dali čobani koji su preko njega na ispašu prevodili ovce, prema Zelengori, Treskavici i drugim planinama.

Dok injžinjeri HE Dabar rade na sopstvenom projektu, iz HET-a Trebinje ne znaju odakle informacija da će njihovi inžinjeri raditi geomehanička istraživanja, iz Opštine Nevesinje ne pokreću inicijative za zaštitu ovog spomenika, u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno- istorijskog i prirodnog nasljeđa čekaju da im “neko” pošalje ulazne podatke- do tada će oni koji su bili zainteresovani za obnovu ovog značajnog spomenika istorije i kulture novac preusmjeriti u druge svrhe.

Podsjećamo da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2018. godine donijela odluku da se most proglasi za Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

SPIN Info