fbpx

Sofija – Prošle nedjelje bugarska vlada ignorirala je želju 76.000 građana i odobrila plan upravljanja koji će degradirati Nacionalni park Pirin u Bugarskoj, područje koje je proglašeno i UNESCO-vom svjetskom prirodnom baštinom.

MediaThumbnailHandler.ashx

Odluka je donešena ignoriranjem zahtjeva građana za zaštitu tog područja te nepoštivanjem bugarskih zakona i preporuka UNESCO-va Vijeća.

Privremeni ministar za zaštitu okoliša i voda napravio je ozbiljan korak prema omogućavanju izgradnje infrastrukture u NP Pirin koja će ugroziti biljni i životinjski svijet. Ministar je izdao odluku u kojoj se navodi da nacrt plana za upravljanje ne zahtijeva procjenu utjecaja na okoliš iako WWF i lokalne organizacije smatraju da je plan izuzetno opasan za NP Pirin. Odluka je u suprotnosti sa zakonima Bugarske o zaštiti okoliša i lišava građane mogućnosti da iskažu svoj stav, jer je Prizivni sud akt izdao u izrazito kratkom roku.

U usvojenom aktu ministarstvo tvrdi da novi plan za upravljanje neće imati značajan negativni utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi, tako da ekološke procjene utjecaja nisu potrebne. Nacrt plana omogućava izgradnju infrastrukture na 12,5 puta većem području nego dosad i može dovesti do komercijalne sječe šuma na površini koja obuhvaća gotovo 60% NP Pirin.

Prekršeno bugarsko zakonodavstvo i preporuke UNESCO-a

Dva zakona jasno su ignorirana u novoj odluci Ministarstva – Zakon o zaštiti okoliša i Akt očuvanja biološke raznolikosti. Privremena Vlada nije uzela u obzir preporuke UNESCO-va Vijeća koje su donesene na sastanku u Istambulu 2016. godine, gdje je Vijeće nedvosmisleno istaknulo da novi plan za upravljanje NP Pirin mora uključivati procjenu stanja okoliša, kao i procjenu kompatibilnosti sa ciljevima zaštite područja Natura 2000.

Ugrožena prava građanstva

Više od 78.000 ljudi potpisalo je peticiju u znak podrške Nacionalnom parku Pirin i očuvanju njegove netaknute prirode. Ovo je najveća podrška za prirodu i ujedno najveća WWF-ova kampanja u Bugarskoj do sada, koja pokazuje značajnu vrijednost ovog područja za cjelokupno društvo. Ministarstvo je pokazalo nedostatak poštovanja prema svojim građanima, jer je odluka donesena s mogućnošću roka žalbe od tri dana uoči trodnevnog praznika, ne ostavljajući dovoljno vremena za odgovor građanima putem nezavisne institucije kao što je sud. Sljedeći korak prema odobrenju je podnošenje nacrta plana Vrhovnom stručnom sudu za očuvanje okoliša.

WWF je pokrenuo međunarodnu kampanju za očuvanje Nacionalnog parka Pirin u studenom 2016. Godine i poziva privremenu Vladu da odmah preispita sporne odluke o tako važnom pitanju za europsku prirodu. Izrazite svoju podršku i pošaljite pismo premijeru da poduzme trenutne mjere za očuvanje Nacionalnog parka Pirin na: https://makeyourmark.panda.org/pirin

Više na: https://makeyourmark.panda.org/pirin

WWF

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2