fbpx

Globalno onečišćenje oceana velik je problem zaštite okoliša u cijelome svijetu. Unatoč stalnim pokušajima sprečavanja bacanja otpada u prirodu, velike količine otpada i dalje nalaze svoj put prema otvorenim vodama oceana. U nastavku pročitajte kako morske struje otkrivaju lokacije najvećih nakupina smeća u svjetskim oceanima.

img58ad58a8dc989

Nova studija otkriva kako morske struje prevoze plutajući morski otpad i pomaže objasniti kako nastaju nakupine otpada u svjetskim oceanima. Istraživači iz Škole za oceane i atmosferu Rosenstiel  pri Sveučilištu u Miamiju (UM) razvili su matematički model koji simulira gibanje malih kuglastih objekata koji plutaju na površini oceana.

Istraživači su u model ubacili podatke o morskim strujama i vjetrovima kako bi simulirati kretanje otpada u moru. Rezultati su uspoređeni s podacima iz satelita koji prate površinske bove iz programa NOAA. U studiji su korišteni podaci dobiveni sa usidrenih i slobodno plutajućih bova čije se kretanje oceanima može pratiti tijekom posljednjih 20 godina.

https://www.youtube.com/watch?v=wJo-DAcXtzo

„Otkrili smo da se slobodno plutajuće bove akumuliraju upravo na mjestima gdje se plastični otpad akumulira u obliku velikih nakupina smeća", navodi Francisco Beron-Vera, voditelj istraživanja.

Studija, koja uzima u obzir kombinirani učinak vode i vjetra na plutajuće predmete, pokazala je da je nakupljanje otpada u suptropskim morskim naslagama prebrzo da bi se pripisalo isključivo utjecaju vjetrova koji pušu u tim regijama. Kako bi u potpunosti objasnili akumuliranje otpada, znanstvenici navode da je potrebno u obzir uzeti i veličinu i masu bova koje su pratili. Osim mnogih praktičnih primjena, ovaj model može koristiti za praćenje brodova stradalih u brodolomu, dijelova aviona, ledenjaka i zagađenja.

Izvor: Sciencedaily.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6