Danska vlada je došla sa planom – izdvojiće više od 53.000.000 € samo u 2015. godini, što pokazuje da je najambicioznija na planeti, kako bi poljoprivredu cijele zemlje pretvorila u organsku i održivu. I tako postati prva u svijetu u pogledu proizvodnje.

denmark 1354482 640x480

Već je među najrazvijenijim zemljama u svijetu s obzirom na trgovinu organskim proizvodima, ali to nije dovoljno za Dansku: Danska vlada je došla sa planom – izdvojiće više od 53.000.000 € samo u 2015. godini, što pokazuje da je najambicioznija na planeti, kako bi poljoprivredu cijele zemlje pretvorila u organsku i održivu. I tako postati prva u svijetu u pogledu proizvodnje. Organska poljoprivreda u Danskoj je već sad ispred svog vremena: nacionalni organski brend će proslaviti svoj 25. rođendan, a 97% građana zna njegovo značenje. To je rekord, uz činjenicu da je izvoz danskih organskih proizvoda povećan za 200% od 2007. godine.

Vlada radi na 2 različita fronta. Jedan je davanje poticaja za pretvaranje tradicionalnog poljoprovrednog zemljišta u organsko, a drugi je stimulisanje povećanje potražnje za organskim proizvodima. Cilj je udvostručiti poljoprivredno organsko zemljište do 2020. (u odnosu na 2007. godinu) i detaljno je objašnjen u dokumentu od 67 tačaka pod nazivom Akcijski organski plan za Dansku. Ne samo da će zemljište koje pripada državi biti uzgajano na organski način, nego će vlada podržati i finansirati one koji rade i ulažu u ovaj sektor, za razvoj novih ideja i tehnologija koje će pomoći promovisati rast. I nije u pitanju samo voće i povrće nego i stoka.

Pređimo na drugi aspekt: promocija. Ko će voditi promjene? Vlasti, naravno. Ministarstvo, regije i gradovi su udružili snage i sve institucije se moraju voditi primjerom: prvi cilj je 60% organske hrane za javnost. Škole – počevši od vrtića, kao i bolnica i neprivatizovanih kafeterija trebaju to poštovati. Državne javne institucije služe oko 800.000 obroka dnevno koji će sve više biti „zeleni“.


OKOLIŠ I OBRAZOVANJE: NIJE SAMO STVAR U HRANI

Iako inicijativu Økologiplan Danmark vodi Ministarstvo hrane, poljoprivrede i ribarstva, drugi odjeli je prate sa entuzijazmom: odjel Odbrane je rekao da će se prilagoditi i 1.1 milion kg hrane u bazi i srodnim kafeterijama će biti organska (iako je u zapadnom dijelu zemlje već 40% hrane koju vojska jede organska). Ministarstvo zaštite okoliša se zalaže za pretvaranje mnogih područja kojima upravlja u organski uzgoj, što znači da proaktivno traže organske proizvođače koji će iznajmiti zemlju. Ministarsvo obrazovanja će odigrati svoju ulogu, te će prvenstveno djelovati u školama, ali i u poljoprivrednim institucijama i profesionalnim udruženjima poljoprivrednika. Djeca i tinejdžeri će naučiti o važnosti ekološke poljoprivrede u školi. Reforma obrazovnog sistema neće samo ići u pravcu edukacije o nutricionizmu, nego će se baviti i organskim uzgojem koji će se izučavati na časovima.

U suštini, cijela zemlja i sve njene institucije zajedno marširaju ka organskoj budućnosti. I to je zaista fantastično!

Izvor: organsko.org

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

April 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5