fbpx

novogodišnja jelka foto Kieran White SBdmQcW8qag unsplash

Foto: Kieran White

Pošto postajemo klimatski osvješćeni, a približavaju se novogodišnji praznici, pitanje koja jelka ima najmanji uticaj na našu planetu koja se sve više zagrijava, postalo je ključni kriterijum koje drvo ćemo okititi u našem domu. 

Dakle, koja vrsta drveta ostavlja najmanji ugljenični otisak – prirodna jelka ili plastična? Stručnjaci kažu – odgovor nije jednostavan.

„Problem je mnogo složeniji i nijansiraniji nego što se misli“, kaže za Si-En-En ekolog Endi Finton, upravnik Centra za zaštitu prirode u Masačusetsu.

Evo šta treba imati na umu prije nego što se odlučite da li ćete izabrati pravu ili vještačku jelku. Ukoliko pak odaberete jelku sa busenom koju ćete poslije dočeka Nove godine zasaditi, nema razloga da se upuštate u ovu debatu.

Prednosti vještačke jelke

To što ćemo vještačku jelku koristiti više puta iz godine u godinu navodi na logičan zaključak da je ovo održivija opcija. Ali Finton kaže da ako vještačku jelku koristimo šest godina, što je otprilike prosječno vrijeme koliko ih većina ljudi čuva, ipak ćemo ostaviti veći ugljenički otisak nego da smo koristili pravo drvo.

„Ukoliko bismo vještačku jelku duže koristili, onda bi se ta ravnoteža promijenila. Da bi se bailans ugljen-dioksda izjednačio, trebalo bi da ih koristimo 20 godina“, dodaje ekolog.

Razlog leži u činjenici da su vještačke jelke obično napravljene od polivinilhloridne plastike ili PVC-a. Plastika se proizvodi na bazi nafte i stvara se u petrohemijskim postrojenjima koja su najveći zagađivači. Studije su takođe povezale PVC plastiku sa rakom i drugim rizicima po javno zdravlje i životnu sredinu.

Zatim tu je i transport. Većina vještačkih jelki se uvozi iz Kine, što znači da se proizvodi prevoze brodovima na fosilna goriva preko okeana, a zatim se prebacuju teškim teretnim kamionima prije nego što na kraju stignu na police u prodavnicama.

Američka neprofitna organizacija koja zastupa proizvođače vještačkih jelki, naručila je studiju održivosti 2018. godine koja je ustanovila da je uticaj vještačkog drveta na životnu sredinu bolji od pravog drveta ako ga koristimo najmanje pet godina.

jelka seca

„Vještačko drveće je u studiji proučavano sa aspekta proizvodnje i prekomorskog transporta“, objašnjava Džejmi Vorner, izvršni direktor neprofitne organizacije. „Za prave jelke čiji je period kultivacije u polju od sedam do osam godina, u obzir su uzeti sadnja, đubrenje i zalivanje“.

Koje su prednosti pravog drveća?

U prosjeku je potrebno sedam godina da se novogodišnje drvo u potpunosti razvije. I dok raste, apsorbuje ugljen-dioksid. Zaštita šuma i sadnja drveća pomaže u sprječavanju najgorih uticaja klimatske krize tako što uklanja iz atmosfere gas koji zagrijava planetu.

Ako se drveće posječe ili spali, ono oslobađa ugljenik koji je uskladištilo nazad u atmosferu. Ali Dag Handli, portparol Nacionalne asocijacije za božićno drvce, kaže da je čin sječe jelki sa plantaža izbalansiran jer proizvođači odmah zasade više sadnica koje će ih zamijeniti.

„Kada vadimo drveće ili ga posječemo, vrlo brzo ga ponovo sadimo“, napominje Handli.

Međutim, tu se postavlja pitanje ko i gde smije da sječe drveće i da li se sprovodi odgovorna sječa.

Problem otpada

Kada praznici prođu jelke završavaju na deponijama gdje doprinose emisiji metana – moćnog gasa koji je otprilike 80 puta jači proizvođač efekta staklene bašte od ugljen-dioksida.
Ali prirodne jelke se ne moraju odložiti na deponiju i mogu da se korisno upotrebe, a za vještačke ne postoji drugo rješenje.

Završiće na deponijama – gdje će im trebati više stotina godina da se razgrade, ili će završiti u spalionicama odakle će istpustiti opasne hemikalije.

Zaključak

U svakom slučaju, bilo koju odluku da na kraju donesemo, ne bi trebalo da nas grize savijest jer postoji još mnogo drugih načina kako da doprinesemo ublažavanju klimatske krize.

„Postoji toliko mnogo drugih stvari koje možemo da uradimo u našim životima koje imaju još veći uticaj na klimu – kao što je manje vožnje ili zalaganje za politiku koja promoviše obnovljive izvore energije“, naglašava Finton. „Uživajte u praznicima i usredsredite se na druge aspekte svog života kako biste umanjili uticaje klimatskih promjena.“

RTS, CNN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5