fbpx

korali foto EPA

Veliki koralni greben nadomak sjeveroistočnih obala Australije trebao bi biti stavljen na listu ugrožene svjetske baštine, preporučila je u objavljenom izvještaju misija pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Upozorila je da je bez “ambiciozne, brze i održive” klimatske akcije najveći koralni greben na planeti u velikoj opasnosti.

Izvještaj je sastavljen na osnovu desetodnevne misije u oblasti Velikog koralnog grebena koje su proveli zvaničnici UNESCO-a i Međunarodne unije za očuvanje prirode, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Greben, stanište podvodnog života izuzetne raznovrsnosti i ljepote, nalazi se na UNESCO listi svjetske baštine od 1981. godine.

Nedovoljno brzi i efikasni napori

Izvještajem se federalnim vlastima Australije i vlastima savezne države Queensland preporučuje da odrede ambicioznije ciljeve u smanjenjivanju emisija plinova s efektom stakleničke bašte, a u skladu s međunarodnim naporima da se buduće zagrijevanje planete ograniči na 1,5 stepeni Celzija u odnosu na predindustrijska vremena.

U izvještaju se kao nedovoljno brzi i efikasni ocjenjuju dosadašnji napori da se zaustavi masovno izbjeljivanje korala i da se zaustavi zagađivanje voda oko grebena, a koje dovodi do povećanje njihove kiselosti, što može biti otrovno za živi svijet.

Izvještajem se preporučuje izdašnije finansiranje poboljšavanja kvaliteta vode i da se zaustavi propadanje Velikog koraljnog grebena.
Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5