fbpx

Drva foto Dario R. Fotobaza.ba

  Foro: Dario R. Fotobaza.ba

Britanski proizvođač struje iz obnovljivih izvora Drax dobio je od poreskih obveznika milijarde funti zelenih subvencija, a u Kanadi siječe šume važne za okoliš, utvrdio je BBC.

Drax upravlja najvećom elektranom u Britaniji koja sagorijeva milione tona drvenih peleta svrstanih u obnovljive izvore energije.

BBC je otkrio da dio drva upotrijebljenog za proizvodnju peleta potiče iz prastarih šuma u Kanadi.

Kompanija tvrdi da koristi samo piljevinu i otpadno drvo.

BBC je analizirao satelitske snimke i pratio dozvole za sječu, koristeći i dronove kako bi dokazao svoje tvrdnje. Novinar BBC-a Joe Crowley također je pratio kamion iz Draxove pilane, utvrdivši da skuplja trupce iz dragocjene šume.

Drax je kupio dozvole za sječu i posjekao je dva područja ekološki važnih šuma u Britanskoj Kolumbiji. Jedna od njih površine je fudbalskog igrališta, a uključuje i površine identificirane kao rijetke, iznimno stare šume.

Firma uništava šume kojima su trebale hiljade godina da se razviju, poručila je ekologinja Michelle Connolly.

Stvarno je šteta što britanski poreski obveznici financiraju to uništavanje. Sječa prirodnih šuma i njihovo pretvaranje u pelete koji se spaljuju za struju apsolutno je ludilo, rekla je Connolly.

Draxova elektrana u Yorkshireu koristila je nekada ugljen, a sada proizvodi 12 posto obnovljive električne energije u Velikoj Britaniji i već je dobila šest milijardi funti 'zelenih' subvencija.

Spaljivanje drva smatra se 'zelenim', ali je kontroverzno među ekolozima.

Draxova politika nalaže odgovornu nabavu i izbjegavanje štete ili "remećenja" primarnih i prastarih šuma.

Najnovije satelitske slike pokazuju pak da Drax trenutno siječe šumu, napominje BBC. Iz firme su pak poručili da su se mnoga tamošnja stabla posušila i da će sječa smanjiti rizik od šumskih požara.

Vlada Britanske Kolumbije istaknula je pak da su prastare šume iznimno važne i da bi firme trebale odgoditi njihovu sječu.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1