fbpx

bistrica gradnja

Foto: CZZS

U toku je devastacija korita rijeke Bistrice i same rijeke, a sve u svrhu gradnje elektrana i to bez potrebnih dozvola, javljaju aktivisti Centra za životnu sredinu i Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Navode kako je ono što se trenutno dešava na rijeci Bistrici poražavajuće, ne samo po životnu sredinu nego i po administrativne procedure koje su u toku, ali investitorima to očigledno ne predstavlja problem, pa tako nastavljaju s radovima mimo svih procedura i poštovanja načela životne sredine.

“Dosadašnji radovi su se pravdali kao radovi u pravljenju pristupnih puteva, javne rasprave su se održavale, loše studije uticaja odobravale, ali proces dobijanja ekološke dozvole nije završen. Ekološka inspekcija je očigledno imala razumijevanja za ove događaje u kojima nije vidjela ništa sporno, a proces uništavanja prostora koji treba da uvažava zaštitu kao „Kanjon rijeke Bistrice“ u sklopu sa Treskavicom se nastavlja”, upozoravaju aktivisti.

Aktivisti osuđuju ovakvo ponašanje svih aktera u ovom činu, kako investitora, tako i nadležnih koji ne reaguju, iako su mještani Miljevine u više navrata rekli da ne žele devastaciju svoje rijeke i gradnju ovih elektrana na njoj.

Napominjemo da su sudski postupci protiv građevinskih dozvola u toku, te se nadamo hitnijem rješavanju ovih upravnih sprova.

Takođe, u saradnji sa Aarhus centrom u Bosni i Hercegovini, Centar za životnu sredinu učestvuje u osporavanju rješenja kojima se odobravaju Studije uticaja za sve tri planirana projekta na rijeci Bistrici, te će zahtjevati prekid postupka izdavanja ekoloških dozvola do okončanja sudskog postupka u kojem se ispituje zakonitost Studija.

bistrica gradnja1

Foto: CZZS

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1