fbpx

Odra ekološka katastrofa

Prve kontrole preduzeća u Poljskoj poslije pomora riba i ekološke katastrofe u Odri pokazale su da je samo duž Odre u Poljskoj skoro 6.000 mjesta gdje se nelegalno izlivaju otpadne ili industrijske vode a redovno se tako zagađuju bez straha od kazne i ostale rijeke u Poljskoj.

Inspektori za zaštitu životne sredine u kontrolama koje je poslije masovnog pomora riba od kraja jula u Odri konačno naredila poljska vodoprivreda otkrili su nelegalno izlivanje bez dozvola na čak 17.000 mjesta na rijekama širom Poljske dok od 5.816 mjesta na Odri samo 3.500 ima dozvole da izliva u rijeku. "Do danas je potvrđeno da su 282 izlivanja u rijeku nelegalna. Prvih 57 prijava predato je policiji, od čega je 20 vezano za Odru", saopštila je danas poljska vodoprivreda Vodi Polske.

Poljska opozicija uspjela je da utvrdi da je KGHM, korporacija koja eksploatiše bakar i srebro, između 29. jula i 10. avgusta kraj Glogova u Donjoj Šleziji, gdje je i počela ekološka katastrofa i pomor riba, izlila velike količine slane vode iz flotacije ruda a poljska vodoprivreda nije zatražila da to prekine već je KGHM pet dana pošto su se u tom toku Odre pojavile mrtve ribe sam prekinuo izlivanje u rijeku. 

Još uvijek nije poznato šta je tačno izazvalo pomor stotina tona riba u Odri a jedna od teza koju je pomenula i poljska ministarka životne sredine Ana Moskva da je za to kriv veliki salinitet koji su u uzorcima sa svoje strane te granične rijeke osim poljskih vlasti otkrili i Njemci.

I poljske i njemačke vlasti smatraju da je za neviđenu ekološku katastrofu kriv čovjek, nelegalno ispuštanje otrovnih supstanci iz proizvodnje ili u otpadnim vodama dok bi prirodne okolnosti kao nizak vodostaj i visoke temperature mogle samo da doprinesu zagađenju ali ne i da budu uzrok.

Zagađenje koje je počelo kod Olave na jugozapadu Poljske zagadilo je i izazvalo pomor riba u cijelom toku Odre kojoj su vlasti u nekoliko regiona zbog ekološke katastrofe zabranile prilazak a u donjem toku prema ušću u Baltik prijetnja je sekundarno zagađenje od mrtvih riba koje nosi rijeka.

"Postavili smo na 15 mjesta 26 barijera i nadam se da smo uspjeli da spriječimo u velikoj mjeri to sekundarno zagađenje. Do sada smo u Zapadnoj Pomeraniji izvadili iz rijeke 82 tone mrtvih riba. To je s jedne strane loša vijest da je toliko organizama uginulo ali s druge strane svaki izvađeni kilogram sprječava da se dalje širi zagađenje rijeke", kazao je danas predsednik tog regiona na sjeveru Poljske Zbignjev Bogucki.

Ekološka katastrofa na koju su poljske vlasti reagovale sa zakašnjenjem od čitavih 14 dana kada su već Poljaci počeli da pale svijeće na obalama Odre za mrtvu rijeku u kojoj će se život oporavljati godinama izazvala je i demonstracije Poljaka.

Spontano su se udružili građani, preduzetnici čije poslovanje zavisi od rijeke i prosto ljubitelji prirode i u novoj inicijativi Koalicija mostova nad Odrom organizovali su prvi protest i u srijedu blokirali u mjestu Ćigaćice most, sa planom da organizuju blokade i drugih mostova sve dok vlada ne otkrije uzrok ekološke katastrofe i trovače rijeke, javljaju poljski mediji.

Inspekcije životne sredine i tužlaštva vode istragu i u Poljskoj i u Njemačkoj, a poljski premijer Mateuš Moravjecki, koji je već smjenio direktora vodoprivrede i glavnog inspektora za zaštitu životne sredine, obećao je da poljske službe neće stati dok ne nađu i kazne krivca za taj, kako je kazao, zločin nad prirodom.

Beta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6