fbpx

GuterrassUN

Klimatska akcija treba biti glavni prioritet za sve države širom svijeta uprkos novonastalim regionalnim sukobima, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

“Zabrinjavajuće je to što je rat u Ukrajini umnogome skrenuo pažnju sa klimatskih akcija. Moramo učiniti sve što možemo da ponovo postavimo pitanje klime kao najvažnije pitanje u našoj zajedničkoj agendi”, rekao je on u intervjuu za The Guardian.

Generalni sekretar UN-a je istakao da ga posebno zabrinjava rastuća nejednakost između sjevera i juga.

“Nejednakosti i dalje rastu unutar zemalja, ali sada rastu na moralno neprihvatljiv način između sjevera i juga, što stvara podjelu koja može biti veoma opasna sa stanovišta mira i sigurnosti”, kazao je Guterres, prenosi Beta.

Komentirajući planove nekih članica Evropske unije da povećaju upotrebu uglja nakon sankcija protiv ruskih energetskih resursa, generalni sekretar UN-a je rekao da se nada da će evropske države dugoročno održati svoja obećanja protiv zagađenja.

“Ugalj je neprijatelj broj jedan klimatskih akcija. Nadam se da će periodi u kojima će neke države sagorijevati više uglja biti veoma kratki”, kazao je Guterres.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4