fbpx

most voz

Evropska unija i Fond za Zapadni Balkan (WBF) pokrenuli su projekat kojim se napuštene željezničke pruge u regionu pretvaraju u "zelene staze" namijenjene biciklistima i pješacima.

Projekat "Promovisanje mreže zelenih staza Zapadnog Balkana" sprovode udruženje ljubitelja biciklizma iz Beograda, Jugo cikling kampanja, a partneri su brdsko biciklističko udruženje, MTBA iz Mostara i Nature Lovers iz Nikšića.

Cilj formiranja mreže zelenih staza je definisanje dionica koje mogu da se pretvore u staze za ekološki opravdana sredstva kretanja, da se zaštiti životna sredina i njene istorijske vrijednosti, a posebno da se očuvaju i stave u novu funkciju napuštene željezničke stanice i željeznička infrastruktura, kao vrijedni artefakti arhitektonskog i industrijskog nasljeđa.

Projektom je prediviđena izrada konceptualnog dizajna po jedne dionice u svakoj od država Zapadnog Balkana i organizovanje promotivne ture duž odabranih dionica (Festival biciklizma).

Poslije sastanka oragnizatora projekta sa predstavnicima opština u regionu odlučeno je da se razrađuju dionice napuštenih pruga od Trebinja ka Humu i Bileći, od Nikšića ka Bileći i od Priboja, preko novog graničnog prelaza na rijeci Uvac, do Rudog.

Zelene staze (vias verde, greenways) su rute namijenjene nemotorizovanim kretanjima: pješaci, biciklisti, osobe sa ograničenom pokretljivošću, jahači, skijaši, roleri,... Ove rute koriste linearnu infrastrukturu, kao što su napuštene željezničke pruge i putevi uz kanale, šumske staze, kao i dijelove puteva sa ograničenjem za kretanje motornih vozila.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31