fbpx

Indonezija koral Photograph Tim LamontUniversity of Exeter

 Foto: Tim Lamont

Najteže pogođeni grebeni su oko regije Townsville. Također je zabilježeno prijevremeno odumiranje gdje je toplinski stres bio najveći.

Veliki koralni greben ponovno je pogođen "široko rasprostranjenim" izbjeljivanjem, objavile su vlasti u petak, dok nadprosječne temperature okeana na sjeveroistoku Australije prijete odranije ugroženom lokalitetu svjetske baštine.

Promatrački letovi iznad grebena otkrili su štetu zbog toplinskog stresa u rasponu od manjeg do jakog izbjeljivanja na 2300 kilometara koralne mreže, saopštila je uprava morskog parka Veliki koralni greben.

Izbjeljivanje je otkriveno u cijelom morskom parku, ono je široko rasprostranjeno, ali različitog intenziteta, u više regija, u rasponu od manjeg do ozbiljnog, navodi se u sedmičnom ažuriranju.

Tokom protekle sedmice temperature mora u cijelom morskom parku kretale su se između 0,5 i dva Celzijeva stepena iznad prosjeka, dok su na krajnjem sjeveru i priobalnim područjima zabilježene temperature između dva i četiri stepena iznad prosjeka.

Najteže pogođeni grebeni su oko regije Townsville. Također je zabilježeno prijevremeno odumiranje gdje je toplinski stres bio najveći.

Vijest dolazi uoči odlaska tima UNESCO-a na greben kako bi se pregledalo zdravlje lokaliteta radi prikupljanja informacija na kojima će se temeljiti odluka o statusu te lokacije na UN-ovu popisu svjetske baštine.

Izbjeljivanje se događa kada zdravi korali budu pod stresom zbog visokih temperatura okeana, što uzrokuje odbacivanje algi koje žive u njihovim tkivima, oduzimajući im njihove žive boje.

Bilo je pet velikih slučajeva izbjeljivanja cijelog Velikog koralnog grebena potaknutih neuobičajeno toplim temperaturama mora od 1997. godine, zbog čega se mnogi pogođeni korali bore za preživljavanje.

Nekoliko ciklona također je pogodilo greben, jer klimatske promjene uzrokuju ekstremnije vrijeme.

Širenje morskih zvijezda, poznatih kao trnove krune, također izjeda korale.

Iako nove promjene na grebenu još nisu klasificirane kao masovno izbjeljivanje, Australsko društvo za očuvanje napisalo je da je novo izvješće "katastrofalna vijest", oposebno tokom vremenskog obrasca La Nina, koji se obično povezuje s nižim temperaturama okeana.

To pokazuje dosljedan pritisak pod kojim je sada naš greben zbog globalnog zagrijavanja, rekla je dužnosnica društva Lissa Schindler.

Zdrav greben može se oporaviti od izbjeljivanja korala, ali treba mu vremena. Češći morski toplinski valovi prvenstveno uzrokovani izgaranjem ugljena i plina znači da ovaj put neće dobiti potrebno vrijeme.

Australska konzervativna vlada ranije ove godine najavila je nova sredstva u nadi da će spriječiti mijenjanje statusa tog koralnog grebena na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.

Kada je UN prethodno zaprijetio da će 2015. ukloniti greben s popisa svjetske baštine, Australija je izradila plan "Reef 2050" i uložila milijarde dolara u zaštitu.

Vjeruje se da su mjere zaustavile tempo propadanja, ali veći dio najvećeg svjetskog sistema grebena već je oštećen.

Nedavna studija pokazala je da je izbjeljivanje zahvatilo 98 posto grebena od 1998. godine, ostavljajući samo dio netaknutim.

Veliki koralni greben, najveća svjetska živa struktura, vidljiva iz svemira, dodan je na popis 1981. zbog svoje "iznimne prirodne ljepote" i opsežne biološke raznolikosti.

No lokalitetetima nije osigurano trajno mjesto na popisu i mogu biti čak i uklonjeni s njega na preporuku tijela UN-a.

Stavljanje na popis "ugroženih lokacija" ne smatra se sankcijom i neke nacije dodaju svoje lokalitete na popis ugroženih kako bi pridobile međunarodnu pozornost u cilju njihova spasa, no druge to vide kao sramotu.

Hina

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5