fbpx

planina foto Marek Piwnicki unsplash

 Foto: Marek Piwnicki - Unsplash

Mikroplastika iz Afrike i Sjeverne Amerike pronađena je u vazduhu u francuskim Pirinejima, na 2.877 metara nadmorske visine. Naučnici tvrde da nema tačke na Zemljinoj kugli koja ima čist vazduh.

Od Mont Everesta do Marijanskog rova, mikroplastika je svuda – čak i visoko u troposferi Zemlje gdje joj brzina strujanja vazduha omogućava da prelazi velike udaljenosti, pokazalo je novo istraživanje, piše Gardijan, a prenosi RTS.

Mikroplastika su sitni dijelovi plastike – veličine manje od pet milimetara – koji potiču iz ambalaže, odjeće, vozila i drugih izvora i otkrivena je na kopnu, u vodi i u vazduhu.

Naučnici sa francuskog Nacionalnog istraživačkog instituta CNRS uzorkovali su vazduh na 2.877 metara nadmorske visine u opservatoriji Pik du Midi u francuskim Pirinejima, takozvanoj "čistoj stanici".

Tamo su testirali 10.000 kubnih metara vazduha nedjeljno između juna i oktobra 2017. i otkrili da svi uzorci sadrže mikroplastiku.

Koristeći vremenske podatke, izračunali su putanje različitih vazdušnih masa koje prethode svakom uzorku i otkrili izvore čak do sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike.

Glavni autor studije, Stiv Alen sa Univerziteta Delhauzi u Kanadi, rekao je za AFP da su čestice bile u stanju da pređu takve udaljenosti jer su mogle da dosegnu velike visine.

"Kada jednom dopru u troposferu, to je kao da su izašle na superbrzi auto-put", kaže Alen.

Istraživanje takođe ukazuje na izvore mikroplastike u Sredozemnom moru i Atlantskom okeanu.

"Morski izvor je najzanimljiviji. Plastika dopire iz okeana u vazduh i penje se tako visoko – što dokazuje da je plastiku nemoguće 'isprati'. Samo kruži okolo-naokolo u beskonačnom ciklusu", naglašava Alen.

Iako količine mikroplastike u uzorcima na Pik du Midi ne predstavljaju zdravstveni rizik, koautorka studije, Deni Alen, napominje da su čestice dovoljno sitne da ljudi mogu da ih udahnu.

Naučnica dodaje da zato čist vazduh u oblastima koje se smatraju zaštićenim od izvora zagađenja treba uzeti sa rezervom.

Ističe i da se pokazalo da odlaganje plastičnog otpada tako što ćete ga poslati u inostranstvo potpuno pogrešna strategija.

"Vratiće vam se", tvrdi naučnica.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5