fbpx

Cerrado Brazil foto Andre Penner Shutterstock

 Foto: Andre Penner

Uništavanje drveća, trave i drugih biljaka u jednoj od najvećih savana na svijetu glavni je izvor emisije gasova staklene bašte u Brazilu, a tokom prošle godine ono je dostiglo rekordan nivo za posljednjih šest godina.

Prošle godine je krčenje šuma u brazilskom Seradu dostiglo najviši nivo od 2015. godine, što je navelo naučnike da upozore na stanje savane, među bogatijim na svijetu vrstama, i velikog izvora ugljenika koji pomaže u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi Rojters.

Serado, jedna od najvećih savana na svijetu, koja se prostire u nekoliko saveznih država u Brazilu, često se naziva „naopakom šumom" zbog dubokog korenja koje njene biljke zarivaju u zemlju da bi preživjele sezonske suše i požare.

Uništavanje ovog drveća, trave i drugih biljaka u Seradu glavni je izvor brazilskih emisija gasova staklene bašte, iako je mnogo manje pošumljen od poznatije amazonske prašume sa kojom se graniči.

Dodatno prošlogodišnje uništenje je posebno zabrinjavajuće, kažu naučnici, kada se ima u vidu da je otprilike polovina Serada uništena od 1970-ih, uglavnom zbog poljoprivrede i stočarstva.

Naučnici navode i da se nove biljne i životinjske vrste redovno otkrivaju u Seradu i da se mnoge vjerovatno iskorjenjuju prije nego što oni stignu da ih prouče.

Nakon pada sa visokih nivoa početkom 2000-ih, krčenje šuma u Seradu ponovo se povećava otkako je predsjednik Žair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine, pozivajući na privredni razvoj u osjetljivim ekosistemima, navodi Rojters.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4