fbpx

sove foto kurir

 foto: Kurir

Brojne televizijske i medijske ekipe iz cijelog svijeta posjetile su Kikindu zbog neobičnih pernatih posjetilaca varoši na sjeveru Banata. Svake zime na stotine sova doleti u centar Kikinde.

Ornitolog Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svakog novembra dolazi u Kikindu i prati doseljavanje sova u njima najomiljenije okruženje tokom zimskih mjeseci, jer Kikinda je najveće urbano zimovalište sova na svijetu.

U glavnoj ulici i na gradskom trgu u krošnjama drveća neobične komšije kikinđana koje već decenijama ovde dolaze. Trenutno ih ima oko 150, što je višegodišnji prosjek. Sa prvim snjegovima biće ih blizu 800.

„Kikinđani su potvrdili da su idealni domaćini, da su dobri ljudi, da razumiju šta ovde ovim sovama treba, a sove im vraćaju tako što je Kikinda širom svijeta prepoznata kao „grad sova", kao mjesto gdje ljudi rado dolaze da bi ih vidjeli, snimali, fotografisali", rekao je Milan Ružić, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

„Sova patrola„ je praktično čas u prirodi gdje osnovci kroz očigledne primjere saznaju nešto više o sovama i kako ih zaštititi kroz brigu o staništu ovih neobičnih ptica.

Posljednjih nekoliko godina u Kikindi novembar nosi ime „Sovembar" po svojevrsnoj manifestaciji koja tokom čitavog mjeseca u svim školama u sjeverobanatskoj varoši organizuje edukativne programe i ekološke radionice.

„Najviše su zastupljena djeca od vrtića pa do kraja osnovne škole. Zaista smo ponosni na naše mlade sugrađane koliko znaju o sovama, a to znači da će im pomoći, da ih bolje razumiju", rekla je Jasmina Milankov, Turistička organizacija Kikinde.

Banaćani su se toliko saživjeli sa sovama i o njima brinu da se to našlo i u posebnoj odluci Skupštine grada kojom se zabranjuje svako narušavanje ili uništavanje gnijezda i legla sove utine, kao i sječa stabala na kojima ove ptice borave. Zato je sova i simbol Kikinde.

rts.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6