fbpx

sječa šuma

Evropska komisija predložila je danas nova pravila sa ciljem ograničenja uvoza robe povezane sa sječom šuma.

Prema novim pravilima, kompanije će morati da dokažu da njihovi lanci globalne isporuke ne doprinose uništavanju šuma.

Predloženi zakon postavlja obavezna pravila za kompanije koje plasiraju posebnu robu na tržište EU, prije svega soju, govedinu, palmino ulje, drva, kakao i kafu, kao i određene proizvode kao što su koža, čokolada i namještaj, prenio je Rojters.

Komentarišući prijedlog, predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lejen naglasila je da treba zaštititi šime, jer su najbolji saveznik protiv klimatskih promjena i omogućuju život milionima ljudi širom svijeta.

"Kao što je najavljeno na samitu o klimi COP26, danas predlažemo nova pravila radi pomoći zaustavljanju globalne sječe šuma i smanjenja šumskih površina", napisala je Fon der Lejenova na Twitteru.

Izvršni potpredsjednik Komisije za Zeleni dogovor Frans Timermans poručio je da su stabla i šume istinski saveznici u suočavanju sa krizama povezanim sa klimom i biodiverzitetom.

"Stabla pročišćavaju naš vazduh i uzimaju ugljendioksid. Moramo i mi njima da budemo saveznici. Naše pravilo u vezi sa sječom šuma odgovara na pozive građana da svedemo na minimum doprinos deforestaciji i da unaprijedimo održivu upotrebu", naveo je Timermans u dokumentu koji je objavila Evropska komisija.

Sličnu poruku poslao je evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribolov Virginijus Sinkevičijus, koji je naglasio da se mora zaštititi biodiverzitet, ne samo u EU, već globalno, te da korišćenje resursa ne treba da doprinosi globalnoj sječi šuma, koja je glavni uzrok gubitku biodiverziteta i povećanju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

"Stoga predstavljamo najambiciozniju zakonsku mjeru koju je ikada predložila ijedna zemlja u svijetu, kako bismo ograničili sječu i smanjenje šuma i pomogli borbi protiv kriza globalnog zagrijavanja i gubitka biodiverziteta", istakao je Sinkevičijus.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6