fbpx

Zamislite svijet u kojemu šume proizvode svu energiju koja nam je potrebna. Ovaj san mogao bi postati stvarnost zahvaljujući novom obliku proizvodnje energije koji koristi njihanje stabala kao izvor energije.

MediaThumbnailHandler 635x300

Tehnologija ovisi o piezoelektricitetu to jest električnom naboju koji nastaje uslijed vibracije koja se primjenjuje na određeni materijal. Prema novom izvješću koje je objavljeno u Journal of Sound and Vibration, kretanje stabala uslijed puhanja vjetra može se uspješno pretvoriti u električnu energiju.

Studija koju provode znanstvenici sa Sveučilišta Ohio State otkriva kako je moguće pretvoriti slučajan niz vibracija u održiv izvor energije pomoću korištenja prirodnih vibracijskih struktura kao što su stabla.

Ovaj proces ovisi o vjetru koji "udarom" o list ili samu strukturu drveta (ovisno o jačini vjetra), stvara niskofrekvencijske valove koji se mogu pretvoriti u električnu energiju. Znanstvenici su za sada svoju teoriju testirali na maketi umjetnih stabala te su uspjeli proizvesti 2 volta energije.

Piezoelektricitet može nastati uz pomoć različitih materijala, od jednostavnog tipkanja po tipkovnici do njihanja nebodera. Uzimajući u obzir velike površine Zemlje koje su prekrivene šumama te stalni tehnološki napredak kojem svjedočimo samo je pitanje dana kada ćemo uz pomoć šuma i vjetra zadovoljavati sve svoje energetske potrebe. Nadamo se da će taj dan stići uskoro.

croenergo.eu

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5