fbpx

1629215976.0363

Japanski proizvođači pića sve više napuštaju upotrebu plastike te plastične boce zamjenjuju aluminijskim limenkama. Ova poslovna odluka predstavlja korak prema održivijem gospodarstvu te smanjenju onečišćenja mora plastičnim otpadom.

Prema WWF-u, u svjetskim morima i oceanima svake godine završi najmanje osam milijuna tona plastike. Mikroplastika ima štetan utjecaj na sav živi svijet te ulazi u probavni sustav morskih organizama, a pronađena je u želucima više od 90 % morskih ptica. Ipak, plastika se u cijelom svijetu i dalje najčešće koristi za pakiranje proizvoda, kako zbog niske cijene, tako i zbog svoje svestrane upotrebljivosti i  funkcionalnosti. Tako je u 2017. godini godišnja svjetska proizvodnja plastičnih proizvoda iznosila oko 350 milijuna tona.

S obzirom da ekološka svijest sve više usmjerava izbor potrošača, čemu pogoduju i sve brojnije zabrane plastike, brojni su proizvođači prisiljeni ulagati u održive tehnologije i proizvode.

Japanska maloprodajna tvrtka Ryohin Keikaku Co., koja stavlja naglasak na recikliranje i smanjenje proizvodnje ambalažnog otpada, a također upravlja i lancem trgovina pićima Muji, ovog je travnja počela s prodajom 12 brendova hladnih čajeva i bezalkoholnih pića pakiranih u aluminijskim limenkama umjesto u plastičnim bocama. Odluka je donesena nakon što su podaci otkrili da je stopa recikliranja znatno veća za aluminijske limenke nego za plastične boce. Prema podacima Japanskog udruženja proizvođača i prerađivača aluminija stopa recikliranja aluminijskih limenki iznosi 71 %, dok je stopa recikliranja PET boca svega 24,3 %.

Također, aluminijske limenke su za pića bolja alternativa kada je u pitanju rok trajanja. Neprozirnost navedenih limenki sprječava propadanje njezinog sadržaja izlaganjem svjetlosti, što je za Ryohin Keikaku Co. bio dodatan argument za uvođenje  ove vrste pakiranja. Naime, utvrđeno je kako se prelaskom na aluminijske limenke rok trajanja proizvoda produžuje za 90 do čak 270 dana, a pored toga aluminijske limenke se za razliku od PET ambalaže mogu više puta reciklirati.

Još jedan veliki japanski proizvođač pića, DyDo Group Holdings Inc., na sličan je način ranije ove godine zamijenio plastične boce aluminijskim limenkama za šest svojih proizvoda, među kojima su određeni napitci od kave i energetska pića.

1629216038.5449

Prema riječima Yoshihiko Kimura, čelnika Japanskog udruženja proizvođača i prerađivača aluminija, „aluminij dobiva pravi zamah“. Stoga se od srpnja 2021. javnost učestalo informira o prednostima korištenja aluminija za pakiranje, a s ciljem podizanja svijesti o ovoj temi udruženje do kraja godine planira održati i umjetnički natječaj za dizajn aluminijskih limenki.

Aluminijske limenke se koriste za pakiranje pića i u ostatku svijeta, a posebno se ističe podatak kako je na ovogodišnjem summitu skupine G7, održanom u Cornwallu (Ujedinjena Kraljevina) od 11. do 13. lipnja, poslužena voda pakirana u aluminijskim limenkama, dok se u travnju gigant Unilever obvezao na prodaju šampona za kosu u aluminijskim pakiranjima u trgovinama širom SAD-a.

Aluminij je trenutno jedan od materijala koji se najviše reciklira u svijetu, iako se zbog energetski vrlo intenzivnog proizvodnog procesa kritizira njegov utjecaj na okoliš, a troškovi proizvodnje također otežavaju široku primjenu.

Budući da potražnja za recikliranom PET ambalažom neprestano raste, osobito u europskim okvirima, a u sljedećih deset godina očekuje se smanjenje potrošnje ambalaže na bazi aluminija, prema studiji koju je provela konzultantska tvrtka za energetiku, kemikalije, obnovljive izvore energije, metale i rudarstvo Wood Mackenzie (WoodMac), jasno je da aluminij sam po sebi neće riješiti plastičnu krizu. No ipak, japanski proizvođači pića možda su odabrali pravi put jer WoodMac predviđa porast potražnje za aluminijskom ambalažom na određenim tržištima jugoistočne Azije.

S.F. / Ekovjesnik

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6