fbpx

61649791 velika plava rupa

Ekološke organizacije zatražile su globalni moratorij na vađenje ruda s morskog dna i na izdavanje novih ugovora o istraživanju, osim ako se morski ekosistem ne zaštiti učinkovito.

Hiljade ekologa, naučnika i diplomata glasalo je za moratorij na konferenciji Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) u Marseilleu, koja želi pripremiti temelje za globalni summit Ujedinjenih naroda o bioraznolikosti u kineskom Kunmingu.

Vađenje ruda u dubokom moru uključuje tešku mehanizaciju koja usisava s morskog dna grumenje veličine krompira, dragocjeno, budući da sadrži kobalt, mangan i druge rijetke metale važne za proizvodnju baterija.

Pacifičke otočne zemlje poput Naurua i Kiribatija zatražile su u partnerstvu sa zapadnim rudarskim kompanijama od Međunarodne uprave za morsko dno da ubrza usvajanje propisa kako bi firme u roku dvije godine mogle početi s istraživanjem i rudarenjem.

Naučnici i ekološke organizacije kritikovali su te planove, rekavši da se premalo zna o uticaju dubokomorskog rudarenja na okoliš i da bi minerale izvađene s dna trebalo koristiti višenamjenski i učinkovito reciklirati.

Kongres IUCN-a istaknuo je u priopštenju da će “gubitak biološke raznolikosti biti neizbježan ako se dopusti vađenje ruda iz dubokog mora, vjerojatno trajan, gledano iz ljudske perspektive, uz nepoznate posljedice po funkcioniranje okeanskog ekosistema”.

  • Do sada je istražen tek djelić dna okeana i još nije otkrivena velika većina vrsta koje žive u dubokom moru – kažu naučnici.
  • Bude li rudarenje u dubokom moru dopušteno, to će značiti da ćemo duboki okean prvo eksploatirati, a tek onda istraživati – rekla je morska biologinja specijalizirana za bioluminiscentna stvorenja dubokog mora Edith Widder, prenosi Index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31