fbpx

plastika smece

Možda to mnogima nije poznato, no industrija recikliranja plastike ne pokazuje preveliki uspjeh. Reciklirano je samo 9 posto ukupno proizvedenog plastičnog otpada. Oko 12 posto do sada proizvedene plastike je izgorjelo, a 79% se još uvijek nalazi u našim domovima ili u našem okolišu.

nanstvenici stoga u posljednje vrijeme istražuju može li se jedna od najčešćih vrsta plastike, poliolefin, pretvoriti u gorivo.

"Jednokratna plastika predstavlja ogromnu opasnost za okoliš, a njena reciklaža se pokazala kao pravi izazov, što posebno vrijedi za poliolefin", napisali su znanstvenici sa Sveučilišta Delaware u novom istraživanju.

"Pronašli smo izravnu metodu selektivne pretvorbe poliolefina u tekuća goriva, uključujući dizelske i benzinske ugljikovodike", dodali su.

Efikasna i jeftina metoda

Ovo nije prvi put da su znanstvenici uspjeli plastiku pretvorili u gorivo, no cilj je da se uz što manje resursa i troškova što veća količina plastike pretvori u što više goriva.

ajnovija tehnologija uspjela je upravo to - koristi 50 posto manje energije od sličnih metoda, operira na temperaturama uobičajene kuhinjske pećnice i ne ispušta ugljikov dioksid u atmosferu, piše Science Alert.

Znanstvenici su koristili kemijski postupak hidrokrekiranja kako bi razgradili ugljikove veze u plastici. Pritom su upotrebljavali katalizator koji se sastoji od minerala zeolita i mješavine metalnih oksida.

"Pojedinačno, nema puno koristi od ova dva katalizatora. No u kombinaciji postaju čarobni, tope plastiku i za sobom ne ostavljaju plastični otpad", rekao je inženjer Dion Vlachos sa Sveučilišta Delaware.

Istraživanje naslovljeno Plastic waste to fuels by hydrocracking at mild conditions objavljeno je u časopisu Science Advances.

index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 88.5%
Ne - 9.4%
Nije mi bitno - 1%

Ukupno glasova: 96
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 9.3%
Ne - 88.4%

Ukupno glasova: 43
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3